/ Het beste /

De tien meest betoverende uitzichten in Slovenië

Met zijn ontelbare bergen en heuvels is Slovenië rijk aan prachtige uitzichtpunten. Op bijna iedere hoek is er wel een mooi doorkijkje, vergezicht of panorama. Hier onze favoriete tien uitzichtspunten in het land die jij op jouw vakantie kunt bezoeken

1. Verbluffend zicht op Bled

// Coördinaten: 46°21'25.4"N 14°04'56.3"E

Wellicht het bekendste uitzicht van Slovenië is dat van het meer van Bled met het eiland. Grote kans dat je het uitzicht al eens gezien hebt op een foto. Maar waar vandaan kun je het zien? Het lijkt wel het uitzicht vanuit een vliegtuig, maar dat is het niet. Het is het uitzicht vanaf de berg Mala Osojnica op 691 meter hoogte. Hier vind je het panoramische uitzichtpunt over het meer en de omliggende bergen. De wandeling is relatief gemakkelijk en dus absoluut een aanrader als je Bled bezoekt. De wandeling start in Zaka.

bled, slovenia trips

Bron: Slovenia Trips

2. Het meest Sloveense uitzicht

// Coördinaten: 46°16'26.7"N 14°12'28.8"E

Een adembenemend en typisch Sloveens uitzichtpunt is die van Jamnik. Een kerkje op een bergtop, zoals elke heuvel en berg een kerk op de top hebben, en hoge bergen op de achtergrond. Dit is Slovenië. Dit uitzicht heb je op de top van de berg Jamnik tussen Kranj en Radovljica. Naast het verbluffende zicht op de kerk van de heiligen Primus en Felicius, zie je de Kamnik-Savinja Alpen en het bassin van Ljubljana.

jamnik

Bron Mark Koghee

3. Een 360 graden panorama over Ljubljana

Een uitzichtpunt dat zelf ook het bekijken waard is. Hoog boven Ljubljana staat het kasteel van Ljubljana. Niet verwonderlijk dat de burcht door zijn ligging een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Vanuit de kasteeltoren (entree maximaal 10 euro p.p.) kun je alle kanten op kijken. Je hebt 360 graden zicht op de omliggende bergen en uiteraard de stad zelf. Als je na het binnenlopen van het kasteel rechts aanhoudt, kun je met een trap omhoog om daar naar een balkon te gaan voor een uitzicht van noordoost tot zuidoost. Entree tot het balkon is gratis.

kasteel, ljubljana

Bron Mark Koghee

4. Zie Piran en de Adriatische Zee

// Coördinaten: 45°31'38.8"N 13°34'16.2"E

Piran is het dichtstbevolkte stukje van Slovenië. Daar merk je weinig van als je in dit karakteristieke kustplaatsje loopt. Maar loop je vanuit Piran de achterliggende heuvel op, dan vind je bovenaan een pleintje dat een prachtig uitzicht biedt over Piran en de Adriatische Zee.

piran

Bron Mark Koghee

5. Blik op vier landen

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

Vier landen zien vanaf één plek; dat kan in Lendava vanaf de uitkijktoren van het Vinarium. Dit is een landschap van heuvels bezaaid met wijngaarden. En op één van die heuvels staat de 53,3 meter hoge uitkijktoren. Je kunt er met de lift naar boven of omhoog lopen via 240 traptreden. Het uitzicht is fenomenaal. In dit meest vlakke stukje Slovenië kijk je tientallen kilometers ver. Je kunt hiervandaan Slovenië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië zien.

vinarium, lendava, traveltips

Bron: Travel tips

6. Zie wat Maria aan de kust zag

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

Achter de Maria-kerk van Strunjan, gelegen op een klif langs de kust, staat een groot kruis op een pleintje. Hier is een uitzichtpunt waarvandaan je de Maanbaai van Strunjan ziet, de Adriatische zee en bij helder weer Italië aan de overkant. Het kruis is opgericht omdat Maria hier aan het einde van de zestiende eeuw zou zijn verschenen op Hemelvaartsdag om een storm te stoppen en zo zeevaarders te redden.

Bron: Slovenia trips

7. Een strategische blik op Italië

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

De berg Kolovrat biedt panoramische uitzichten over de Soča Vallei en Italië vanaf een hoogte van 1.115 meter. Tijdens de slagen van de Eerste Wereldoorlog om de Soča was de berg een belangrijk punt in de Italiaanse verdedigingslinie. Vandaag de dag maken de defensiewerken deel uit van een openluchtmuseum op de top. Vanuit een bunker kun je nu in vredestijd genieten van het panoramische en strategische uitzicht.

kolovrat, gigapan

Bron: Gigapan

8. Kijk door de ogen van Valentin Vodnik

// Coördinaten: 46°18'07.6"N 13°58'38.1"E

Valentin Vodnik (1758-1819) was priester, poeet, leraar en journalist in het plaatsje Koprivnik nabij Bohinj. Veelvuldig wandelde hij omhoog naar de top van een 1.017 meter hoge berg. Zo vaak kennelijk dat de berg de naam Vodnik’s uitzicht (Vodnikov razglednik) heeft gekregen. Net als Valentin Vodnik kun je de vallei van Bohinj en het meer van Bohinj bewonderen. Het uitzichtpunt is te herkennen aan het grote kruis dat hier staat.

vodnikov, slotrips

Bron: Slotrips

9. Bekijk het Sloveense Toscane

// Coördinaten: 46°00'36.4"N 13°33'43.0"E

Bovenop een heuvel buiten het plaatsje Šmartno staat een 23 hoge toren die uitkijkt over de hele regio Goriška Brda, ook wel het Sloveense Toscane genoemd. Je kunt de Dolomieten in Italië zien, de vlakte van Friuli, de Golf van Triëste, de Karst, het Trnovo bos en de Vipava Vallei. De toren staat precies in het midden van Brda en 144 traptreden brengen je naar de top van de toren. Aan de voet van de toren is een monument dat de 315 gesneuvelde inwoners van Brda herdenkt uit de Tweede Wereldoorlog.

Bron Mark Koghee

10. Vanuit Slovenië Triëste bekijken

// Coördinaten: 45°35'22.5"N 13°51'38.5"E

Kasteel Socerb is zelf ook het bekijken waard, maar door zijn ligging is het uitzicht vanuit het kasteel ook fenomenaal. Hoewel een stuk inlands in Slovenië gelegen, kijk je vanuit het middeleeuwse kasteel uit over de Golf van Triëste, met de stad op de voorgrond.

kasteel kust uitzicht vakantie

Kasteel Socerb met zicht op de kust. Bron Mark Koghee

Mark Koghee