Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Het beste /

De tien meest betoverende uitzichten in Slovenië

Met zijn ontelbare bergen en heuvels is Slovenië rijk aan prachtige uitzichtpunten. Op bijna iedere hoek is er wel een mooi doorkijkje, vergezicht of panorama. Hier hebben wij onze favoriete tien uitzichten in het land op een rij gezet.

1. Verbluffend zicht op Bled

// Coördinaten: 46°21'25.4"N 14°04'56.3"E

Wellicht het bekendste uitzicht van Slovenië is dat van het meer van Bled met het eiland. Grote kans dat je het uitzicht al eens gezien hebt op een foto. Maar waar vandaan kun je het zien? Het lijkt wel het uitzicht vanuit een vliegtuig, maar dat is het niet. Het is het uitzicht vanaf de berg Mala Osojnica op 691 meter hoogte. Hier vind je het panoramische uitzichtpunt over het meer en de omliggende bergen. De wandeling is relatief gemakkelijk en dus absoluut een aanrader als je Bled bezoekt. De wandeling start in Zaka.

bled, slovenia trips

Bron: Slovenia Trips

2. Het meest Sloveense uitzicht

// Coördinaten: 46°16'26.7"N 14°12'28.8"E

Een adembenemend en typisch Sloveens uitzichtpunt is die van Jamnik. Een kerkje op een bergtop, zoals elke heuvel en berg een kerk op de top hebben, en hoge bergen op de achtergrond. Dit is Slovenië. Dit uitzicht heb je op de top van de berg Jamnik tussen Kranj en Radovljica. Naast het verbluffende zicht op de kerk van de heiligen Primus en Felicius, zie je de Kamnik-Savinja Alpen en het bassin van Ljubljana.

jamnik

Bron Mark Koghee

3. Een 360 graden panorama over Ljubljana

Een uitzichtpunt dat zelf ook het bekijken waard is. Hoog boven Ljubljana staat het kasteel van Ljubljana. Niet verwonderlijk dat de burcht door zijn ligging een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Vanuit de kasteeltoren (entree maximaal 10 euro p.p.) kun je alle kanten op kijken. Je hebt 360 graden zicht op de omliggende bergen en uiteraard de stad zelf. Als je na het binnenlopen van het kasteel rechts aanhoudt, kun je met een trap omhoog om daar naar een balkon te gaan voor een uitzicht van noordoost tot zuidoost. Entree tot het balkon is gratis.

kasteel, ljubljana

Bron Mark Koghee

4. Zie Piran en de Adriatische Zee

// Coördinaten: 45°31'38.8"N 13°34'16.2"E

Piran is het dichtstbevolkte stukje van Slovenië. Daar merk je weinig van als je in dit karakteristieke kustplaatsje loopt. Maar loop je vanuit Piran de achterliggende heuvel op, dan vind je bovenaan een pleintje dat een prachtig uitzicht biedt over Piran en de Adriatische Zee.

piran

Bron Mark Koghee

5. Blik op vier landen

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

Vier landen zien vanaf één plek; dat kan in Lendava vanaf de uitkijktoren van het Vinarium. Dit is een landschap van heuvels bezaaid met wijngaarden. En op één van die heuvels staat de 53,3 meter hoge uitkijktoren. Je kunt er met de lift naar boven of omhoog lopen via 240 traptreden. Het uitzicht is fenomenaal. In dit meest vlakke stukje Slovenië kijk je tientallen kilometers ver. Je kunt hiervandaan Slovenië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië zien.

vinarium, lendava, traveltips

Bron: Travel tips

6. Zie wat Maria aan de kust zag

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

Achter de Maria-kerk van Strunjan, gelegen op een klif langs de kust, staat een groot kruis op een pleintje. Hier is een uitzichtpunt waarvandaan je de Maanbaai van Strunjan ziet, de Adriatische zee en bij helder weer Italië aan de overkant. Het kruis is opgericht omdat Maria hier aan het einde van de zestiende eeuw zou zijn verschenen op Hemelvaartsdag om een storm te stoppen en zo zeevaarders te redden.

Bron: Slovenia trips

7. Een strategische blik op Italië

// Coördinaten: 46°34'02.5"N 16°28'05.6"E

De berg Kolovrat biedt panoramische uitzichten over de Soča Vallei en Italië vanaf een hoogte van 1.115 meter. Tijdens de slagen van de Eerste Wereldoorlog om de Soča was de berg een belangrijk punt in de Italiaanse verdedigingslinie. Vandaag de dag maken de defensiewerken deel uit van een openluchtmuseum op de top. Vanuit een bunker kun je nu in vredestijd genieten van het panoramische en strategische uitzicht.

kolovrat, gigapan

Bron: Gigapan

8. Kijk door de ogen van Valentin Vodnik

// Coördinaten: 46°18'07.6"N 13°58'38.1"E

Valentin Vodnik (1758-1819) was priester, poeet, leraar en journalist in het plaatsje Koprivnik nabij Bohinj. Veelvuldig wandelde hij omhoog naar de top van een 1.017 meter hoge berg. Zo vaak kennelijk dat de berg de naam Vodnik’s uitzicht (Vodnikov razglednik) heeft gekregen. Net als Valentin Vodnik kun je de vallei van Bohinj en het meer van Bohinj bewonderen. Het uitzichtpunt is te herkennen aan het grote kruis dat hier staat.

vodnikov, slotrips

Bron: Slotrips

9. Bekijk het Sloveense Toscane

// Coördinaten: 46°00'36.4"N 13°33'43.0"E

Bovenop een heuvel buiten het plaatsje Šmartno staat een 23 hoge toren die uitkijkt over de hele regio Goriška Brda, ook wel het Sloveense Toscane genoemd. Je kunt de Dolomieten in Italië zien, de vlakte van Friuli, de Golf van Triëste, de Karst, het Trnovo bos en de Vipava Vallei. De toren staat precies in het midden van Brda en 144 traptreden brengen je naar de top van de toren. Aan de voet van de toren is een monument dat de 315 gesneuvelde inwoners van Brda herdenkt uit de Tweede Wereldoorlog.

Bron Mark Koghee

10. Vanuit Slovenië Triëste bekijken

// Coördinaten: 45°35'22.5"N 13°51'38.5"E

Kasteel Socerb is zelf ook het bekijken waard, maar door zijn ligging is het uitzicht vanuit het kasteel ook fenomenaal. Hoewel een stuk inlands in Slovenië gelegen, kijk je vanuit het middeleeuwse kasteel uit over de Golf van Triëste, met de stad op de voorgrond.

kasteel kust uitzicht vakantie

Kasteel Socerb met zicht op de kust. Bron Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!