Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ WANDELTOCHTEN /

WANDELEN NAAR EEN VAN DE HOOGSTE BERGEN IN SLOVENIË.

Als je een keer op een bergtop in de Julische Alpen wilt staan zonder daar een lange dag of meer voor uit te moeten trekken, is de vrijstaande Mangart één van de mooiste opties.

// soort wandeling: inspannend
// duur: 4 uur en 20 minuten
// lengte: 4,8 kilometer
// hoogteverschil: 630 meter

De Mangart is de op drie na hoogste berg in het Sloveense deel van de Julische Alpen. Door de zogenaamde Mangart road die je naar een hoogte van ruim 2000 meter brengt is het nog maar twee en een half uur klimmen naar de top van 2678 meter.

Ook als je de Mangart niet wilt beklimmen is de (doodlopende) Mangart road naar het Mangart zadel erg bijzonder. Dit indrukwekkende bouwwerk is in 1940 door de Italianen gebouwd en bevat de nodige tunnels en haarspeldbochten waarbij je zelfs twee keer over een stuk eerder afgelegde weg heenrijdt.

Op het Mangart zadel kun je rondwandelen en heb je ook al veel uitzicht.

 

uitzicht over Julische Alpen en wandelen naar Mangart berg in Slovenië; bron Han Vroon
bron Han Vroon

Wij gaan vrijwel altijd in mei naar Slovenië. Dan zijn dit soort wandelingen door de aanwezige sneeuw niet te doen. Ook is de Mangart road dan meestal nog dicht vanwege sneeuw of onderhoud. In 2012 zijn wij ook een keer in september gegaan waardoor deze wandeling mogelijk was. Ik vond het een prachtige ervaring.

Door lichamelijke omstandigheden zullen wij de Triglav toch nooit beklimmen en ik was dik tevreden met deze op twee na hoogste berg als alternatief.

WAARSCHUWING EN OVERWEGINGEN VAN DE MANGART WANDELROUTE

Als je last van hoogtevrees hebt is dit geen geschikte wandeling. Vooral het eerste stuk omhoog gaat door een grote spleet in de rotswand steil omhoog met daaronder een steile afgrond.

Het pad is goed gezekerd met pennen waar nodig en staalkabels. Het is niet moeilijk en je hebt geen klimuitrusting nodig. Op drukke dagen is een helm misschien aan te raden vanwege mogelijke steenslag van de mensen boven je.

Deze wandeling is pas te doen vanaf half juli, als alle sneeuw weg is, zeker ook aan de noordkant waarlangs je weer afdaalt. Verder kan het een goed idee zijn om vooraf bij een Local Tourist Office in Bovec even na te vragen of de Mangart road open is.

HET BEGIN VAN DE WANDELING VLAKBIJ BOVEC

Mangart is een van de hoogste bergen in Julische Alpen in Slovenië; bron Han Vroon

Op de weg van Bovec naar de Predel pas rijd je nadat je over het Predel viaduct bent gereden naar rechts, richting Mangart. Onderweg langs de Mangart road moet je een ticket kopen van een paar Euro, dit geld wordt o.a. gebruikt om het onderhoud te financieren.

Na de nodige haarspeldbochten en tunnels kom je uit bij het Mangart zadel. Op deze grote vlakte ligt de weg in een lus. Ga bij de splitsing naar rechts. Rond 500 meter na de splitsing volgt een scherpe bocht naar links. Parkeer daar in de buurt.

DE WANDELING OVER DE GRENS MET ITALIË

Dit is een rondwandeling waarbij je naar de top loopt via de Sloveense route en afdaalt via de Italiaanse route (de grens loopt over de Mangart).

De Sloveense route is met de steile klim beter omhoog te lopen dan omlaag. De Italiaanse route is veel minder steil.

Loop richting de Mangart en houdt bij de voet aangekomen rechts aan. Via het pad rechtuit zul je op de terugweg terugkomen.

Na een korte tijd langs de voet gelopen te hebben komt het deel waarbij je langs een grote spleet in de bergwand omhoog gaat. Hier kun je nagaan wat je ervan vindt om zo’n wandeling te doen.

Het pad wijst zich vanzelf en is duidelijk bewegwijzerd met rood-witte stippen en rode strepen op de rotsen.Op latere stukken volgen nog wat steile klauterpartijen, maar niet meer zo lang als de eerste.

Op de top aangekomen heb je rondom vrij uitzicht. Richting het oosten zie je vrij dichtbij de Jalovec, en tussen de bergen verder weg in het midden de Triglav.

via ferrata en bergwandelen naar Mangart berg in Julische Alpen in Slovenië; bron Han Vroon

Als je vanaf de top via de Italiaanse route teruggaat loop je eerst richting het oosten omlaag, daarna richting noorden en in de buurt van een col buig je af naar het noordwesten.

Ook hier is het pad goed aangegeven. In tegenstelling tot de heenweg zijn hier geen verticale afdalingen en slechts een paar kabels op plekken waar ze wel prettig zijn.

top van Mangart berg in Julische Alpen in Slovenië; bron Han Vroon
Han Vroon
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!