/ Wandeltochten /

Wandeling door de hel: Pekel pri Borovnici

// Soort wandelingen: Gemakkelijk
// Duur: 2,5 uur
// Hoogteverschil: 260 meter

Aan het eind van het Borovnica dal ligt een echte parel verborgen. Toevallig of niet, de plaatselijke inwoners hebben een typische naam verzonnen voor deze parel namelijk ”Hel” (Pekel in Sloveens). Deze hel ligt zo verborgen, dat de zon er nauwelijks schijnt. Hierdoor is het goed te vertoeven in deze hel, want het is er een paar graden kouder dan in Borovnica zelf. Als het in Borovnica zo heet is als in de sauna, gaan we lekker naar de hel toe om een beetje af te koelen.

De kloof en watervallen vlakbij Ljubljana

Borovnica ligt aan het rand van Ljubljansko barje, ongeveer 20 km van Ljubljana. Als je Borovnica binnen rijdt volgt je de bewegwijzing voor Zabočevo/Brezovica. Het dal wordt steeds smaller. Net voorbij een spoorbrug sla je rechts af richting Ohonica/ Pekel. In Pekel stopt de weg, er is een grote parkeerplaats.

wandelen, hel, borovnica, 6, bron Mojca Nodelijk Gustin, MijnSlovenie
bron Mojca Nodelijk Gustin

Zodra je de auto uitstapt bij de parkeerplaats voel je je direct thuis in deze hel. Het geluid van stromend water en fluitende vogeltjes komt je tegemoet: dit is geen hel maar een echt paradijs. Maar aan het einde van de parkeerplaats staat er een duivel op je te wachten, om je te herinneren dat je toch echt in de hel bent beland.

wandelen, hel, borovnica, 1, bron Mojca Nodelijk Gustin, MijnSlovenie

bron Mojca Nodelijk Gustin

Het pad langs het water

Na de duivel te hebben begroet door aan de ketting te rammelen, volg je het pad langs het water, en stijg je langzaam naar de eerste waterval. Vanaf de eerste waterval vervolg je het pad, dat nu snel klimt in de richting van de tweede, derde, vierde en als laatste de vijfde waterval. De ene waterval is nog mooier dan de andere. Het pad van de tweede naar de derde waterval, bestaat gedeeltelijk uit treden. Vanaf de derde waterval is het pad moeilijker te beklimmen, waardoor het pad vanaf dit punt niet echt geschikt is voor personen die nog beginnend (berg) wandelaar zijn.

Zodra de vijfde waterval is bereikt, komt je uit bij een onverharde weg, sla daar rechts af richting het dorpje Pokojišče. Na enige tijd zal de weg zich splitsen, en houd je de rechter weg aan. Later neem je het pad dat naar beneden daalt, richting het dorpje Pristava.

wandelen, hel, borovnica, 4, bron Mojca Nodelijk Gustin, MijnSlovenie

bron Mojca Nodelijk Gustin

Je loopt het dorpje in en na het laatste van twee huizen die het dorp telt, sla je rechts af en volg je het pad dat naar beneden voert. Dit pad brengt je weer vlak bij de parkeerplaats.  Deze tour door de hel is afgelopen.

wandelen, hel, borovnica, 3, bron Mojca Nodelijk Gustin, MijnSlovenie

bron Mojca Nodelijk Gustin

Genieten aan het einde van de wandeling

Om deze dag tot een mooi einde te maken, ga je het bruggetje over naar het restaurant Gostilna Pekel. Daar geniet je nog na onder het genot van een heerlijk glas wijn, hun specialiteit - een voortreffelijke forel uit Borovniščica rivier en sluit je de dag met het gebak "duiveltje".

 

Het is hier ook prachtig in de winter. Als de temperatuur een tijdje onder 0 is, bevriezen de watervallen een ontstaat er een bijzonder schouwspel.

wandelen, hel, borovnica, 5, bron Mojca Nodelijk Gustin, MijnSlovenie

bron Mojca Nodelijk Gustin

Mojca Nodelijk Gustin
Laatste berichten van Mojca Nodelijk Gustin (alles zien)