/ Bestemmingen /

Zuid-Slovenië, terra incognita met een vleugje mysterie

Kočevje, Kolpa, Crnomelj, Metlika; het zijn plaatsnamen die je waarschijnlijk weinig zeggen. Gelegen in het diepe zuiden van Slovenië zijn dit de trekpleisters van een regio die één van de rustigste en onbekendste van het land is. Dit terra incognita van Slovenië biedt je een unieke mix van mysterie en natuurschoon.

Zodra je Ljubljana in zuidelijke richting verlaat, treedt je een nieuwe wereld binnen. Een wereld die nog groener en rustiger is. Een wereld waar de Alpenreuzen plaats hebben gemaakt voor groene heuvels en beboste bergen die zelden nog boven de 1.000 meter reiken. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe rustiger het wordt. Rijdend over de weg naar Kočevje (er is er inderdaad maar één) beweeg je  voorwaarts, maar tegelijkertijd ga je terug in de tijd.

Natuur en mysterie

In Kočevje heeft de geschiedenis op een dramatische wijze mysterie en natuurschoon met elkaar verstrengeld. Het is een gebied dat je met een lach en een traan ervaart en nooit meer vergeet. Het beboste gebied is het grootste bos van Slovenië. Op een oppervlakte van 555 vierkante kilometer wonen slechts 16.000 mensen, waarvan de helft in het stadje Kočevje.

Na de Tweede Wereldoorlog is Kočevje grotendeels van de buitenwereld afgesloten geraakt. Het gebied was in gebruik bij het Joegoslavische leger en daarom verboden gebied. Het geeft het van nature al mysterieuze bos extra raadselachtigheid en het heeft de natuur ongerept gelaten. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is in het bos een grote schuilkelder aangelegd voor de politieke leiders. Deze bunker kun je tegenwoordig bezoeken. Binnen is alles nog in originele staat. Een bezoek kun je regelen bij het Toerisme Informatie Centrum in Kočevska Reka.

kocevje beren

 

Ervaringen in het gebied

Kočevje is een verzamelplaats van bruine beren. De meeste van de 500 tot 700 Sloveense bruine beren leven hier in het bos. Je kunt ze zomaar tegenkomen, hoewel dat niet heel vaak gebeurt. Een wandeling diep in het bos maken is zonder begeleiding daarom ook niet aan te raden. Ervaar Kočevje in plaats daarvan met vakkundige begeleiding, dring diep door in het bos en ontmoet beren met begeleide bearwatching.

Bron: Visit Goodplace

Wij maakten ook al eens een fietstocht door Kočevje. Lees ook daarvan het verslag.

Dramatische geschiedenis

Kočevje is in de veertiende eeuw bevolkt met Duitsers die het gebied ‘Gottschee’ noemden. Op het hoogtepunt woonden er 12.500 Duitsers die in het gebied hun eigen scholen en bedrijven hadden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de zogeheten ‘Gottschee Duitsers’ gedwongen te verhuizen naar de regio rond Brežice. De leegloop was enorm. In het gebied vind je nog altijd veel verlaten gehuchten. Direct na de oorlog zijn op het plateau Kočevski Rog massamoorden gepleegd op vermoedelijke Sloveense nazi-collaborateurs en hun families. Tussen de 10.000 en 12.000 mensen zijn gedood. Er zijn verschillende monumenten die de moorden herdenken.

Ondanks de dramatische geschiedenis is het diepe zuiden van Slovenië een ontzettend lieflijk gebied; een regio van rust en gezelligheid. Dat komt het meest tot uiting in Bela Krajina (Witte Krain), het groene heuvelland dat grenst aan de bossen van Kočevje. Begrenst door de bossen aan één kant en de meanderende grensrivier Kolpa aan de andere kant, ligt een golvend land van groene weiden en wijngaarden dat grotendeels nog onontdekt is door toeristen.

Stadjes

Hoofdstad(je) van de regio is Črnomelj, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de prehistorie. Črnomelj heeft slechts 6.000 inwoners, maar zelfs met dat bescheiden inwoneraantal is het de grootste stad in de regio. In het oude centrum vind je een middeleeuws kasteel dat inmiddels zo is aangepast dat het niet meer als middeleeuws kasteel te herkennen is.Vergeet in dit stadje niet het Primožič huis met kunst van lokale artiesten te bezoeken evenals de wijnkelder van de stad.

Het stadje Metlika is het enige andere stadje in Bela Krajina. Het stadje herbergt het museum van Bela Krajina en het landelijke brandweermuseum. Je vindt beide in het kleine oude centrum.

Natuur

Bezoek in Bela Krajina het Lahinja regionaal park nabij Dragatuš. In het park, waar de heldere Lahinja rivier doorheen loopt, zijn acht beschermde natuurmonumenten, zes culturele monumenten en twee natuurreservaten. Het informatiecentrum van het park staat in het dop Veliki Nerajec. Je kunt door het park lopen door het Župančič wandelpad van Dragatuš naar Vinica te volgen.

Krupa Rivier Kolpa

De grootste natuurschat in het zuiden van Slovenië is de rivier Kolpa. De kristalheldere stroom is de warmste rivier van het land en ligt grotendeels in een natuurreservaat. Op veel plekken kun je het water in om te zwemmen en je kunt er kanoën en kajakken. Omdat de rivier zo ver in het zuiden ligt, is het er eigenlijk altijd rustig, zelfs veel Slovenen zijn hier nog nooit geweest. Erg gemakkelijk is de Kolpa ook niet te bereiken, want de snelweg ligt ver weg. Je kunt de rivier onder meer bereiken door de weg vanaf Kočevje alsmaar te blijven volgen. Een mooie route naar de Kolpa gaat vanaf Kočevska Reka naar het dorpje Osilnica langs de rivier. Via een nog vrij nieuwe weg (nr. 656) daal je vanaf het plateau van Kočevje af naar de rivier terwijl je onderweg van mooie uitzichten kunt genieten.

Geniet van de rust en het natuurschoon van de Kolpa rivier en omgeving in een kleinschalig bungalowpark nabij de oever van de rivier.

 

 

 

 

 

Mark Koghee