/ WANDELTOCHTEN /

WANDELING DOOR DE KLEINE BAVSICA VALLEI.

// Soort wandeling: Gemakkelijk
// Duur: 1 uur 40 en minuten
// Lengte: 5 kilometer
// Hoogteverschil: 230 meter

Je ziet gedurende deze wandeling de kleine Koritnica kloof en loopt langs de Sunik, een zijrivier van de Koritnica met een hele mooie rivierbedding met zeer gevarieerde vegetatie.

De Koritnica is wederom een zijrivier van de Soca en je rijdt er een stuk langs als je vanuit Italië via de Predel pas Slovenië binnenkomt.

De Koritnica heeft bij Fort Kluze twee kloven, een lange, tot 80 meter diepe kloof die vanaf de brug bij het fort te zien is, en een kleinere kloof waar je langs zult lopen.

Koritnica kloof, Bavsica vallei, bron H. Vroon
H. Vroon

HET VERHAAL

In 2014 vertelde iemand ons dat we eens in de Bavsica vallei moesten gaan kijken. En dus reden we door de vallei, die ofschoon het er mooi en afgelegen was en omgeven door hoge bergtoppen, ons geen plek opleverde voor een bijzondere wandeling.

Terug bij het begin van de vallei besloten we toch wat te gaan lopen en zo ontstond onze eerste zelfgemaakte wandeling.

HET BEGIN VAN DE WANDELING VLAKBIJ BOVEC

Rijd vanuit Bovec richting Predelpas. Na 3,5 kilometer zie je Fort Kluze liggen langs de weg. Ongeveer 200 meter voordat je bij het fort bent is een parkeerplaats aan de rechterkant waar de wandeling begint.

Het kan er druk zijn omdat kayakers hier ook parkeren. In dat geval kun je bij het fort parkeren en teruglopen.

Sunik rivierbedding, Bavsica vallei, bron H. Vroon
H. Vroon

LOPEN NAAR DE KORITNICA KLOOF

Vanaf de parkeerplaats loop je een pad naar beneden met houten treden. Je komt bij een kruispunt van paden met een houten wegwijzer paal, ga hier naar rechts aangegeven als route B4. Na 50 meter kun je ervoor kiezen om even heen en weer te lopen naar de kleine Koritnica kloof. Neem hiervoor een paadje dat schuin naar links afbuigt.

Na 150 meter op dat paadje dat richting de Koritnica loopt kom je bij de kleine Koritnica kloof, een leuk plekje om even te kijken. Je zou er anders niets van zien. Loop na het bezoek terug naar het pad waar je schuin afgeslagen bent en loop via het hoofdpad verder.

Je loopt op een leuk bospad een stuk boven de Koritnica. Ongeveer 670 meter na de houten wegwijzer paal kom je aan bij een smalle weg. Sla bij deze weg linksaf en steek de Koritnica over via de brug. Blijf de weg volgen totdat de weg scherp naar rechts afbuigt. Neem in die bocht een breed pad bewegwijzerd met een houten paal als B5. Je loopt nu langs de andere kant van de Koritnica terug stroomopwaarts, weer een stuk boven de rivier.

Bavsica vallei 2, bron H. Vroon
H. Vroon

Na verloop van tijd buigt het brede pad scherp naar rechts en gaat naar boven, in die bocht neem je het voetpad dat rechtuit gaat, bewegwijzerd met een houten paal als B5b. Het pad loopt omhoog door het bos. Je komt langs een weide met een oud huisje dat ooit door een groot rotsblok is verwoest. Het pad loopt omlaag en je bereikt de mooie rivierbedding van de Sunik waar je een tijdje langsloopt.

DE BAVSICA VALLEI EN FORT KLUZE

Later verwijdert het pad zich van de rivierbedding en je loopt een kleine 100 meter omhoog. Je komt uit op de weg naar de Bavsica vallei.

Kluze fortress, bron David Stulc Zornik, www.bovec.si
D. Stulc/bovec.si

Sla hier links af om terug te lopen naar Fort Kluze. Na zo’n 150 meter op de weg gelopen te hebben, kun je opletten of je links van je water hoort stromen. Zodra je dat hoort kun je door het bos naar beneden, er is geen pad. Als het goed gaat kom je na 30 meter uit bij de bron van de Sunik. Zoals veel riviertjes in Slovenië stroomt de Sunik een groot deel van de vallei ondergronds en komt hier boven de grond tussen grote met mos begroeide rotsblokken omgeven door weelderige vegetatie. Loop terug naar de weg en vervolg de weg naar het fort.

Han Vroon