Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Fietstochten /

Ideaal familierondje aangevuld met klim

 

// Lengte: 18 of 60 (met Pokljuka) kilometer
// Hoogtemeters: 1000 of nihiel
// Route: Bohinjska Bistrica - Brod - Ribčev Laz - Stara Fužina - Studor - Srednja vas-Jereka-Pokljuka-Jereka-Bohinjska Bistrica

 

De vallei van Bohinj is een rustige groene ruimte ingeklemd tussen hoge bergen. Sinds een aantal jaar is het door de aanleg van nieuwe fietspaden mogelijk om in alle rust en veiligheid de vallei per fiets te ontdekken. Ik reed een rondje voor de vallei en plakte daar nog even de klim naar Polkjuka aan vast.

Het best vertrekpunt is de 'hoofdstad' van de vallei; het dorpje Bohinjska Bistrica. Je vindt het fietspad naast de camping Danica. Hier leidt het eerste stukje fietspad je over een nieuwe brug naar de andere oever van rivier de Sava.

Bron Mark Koghee

Het pad slingert vervolgens door bossen, langs de rivier en leidt door groene grasvelden waar de koeien grazen. Het is hier rustig. Auto’s zijn er natuurlijk niet, maar het is ook niet druk met fietsers. Koeien zijn vrijwel de enige levende wezens die je hier tegenkomt. Maar het is nog voorjaar en in het hoogseizoen is het wellicht anders.

R0020503

Vanuit Bohinjska Bistrica zet ik eerst koers richting het meer van Bohinj. Het pad slingert parallel aan de rivier. Ik passeer de plaatsjes Savica, Brod en Polje, die zo klein zijn dat er weinig te beleven is. In Brod moet ik even de weg met auto’s delen maar al snel is het pad weer alleen voor fietsers. Het pad brengt me tot Ribčev Laz dat aan het meer ligt. Daarna zet ik koers naar het noorden, naar het dorpje Stara Fužina om van daar oostwaarts verder te gaan. 

Voor families

De fietspaden glooien en heel soms is er een klein klimmetje. Dit is een hele geschikte fietsroute voor families. Het is niet zwaar en de fietspaden zijn veilig. Waar de weg even gedeeld moet worden met het gewone verkeer is het rustig. Het fietspad is ook ideaal als je verblijft op camping Danica en naar het meer wilt.

Ik ga verder richting het plaatsje Srednja Vas en vandaar naar Jereka, daar heb ik al bijna een hele ronde rond de vallei gemaakt. In Jereka zoek ik de N905 op. Inmiddels heb ik de fietspaden verlaten. Ik ga klimmen. Hier begint een van de wegen die naar het plateau van Pokljuka leiden.

Het is een van de langste wegen naar Pokljuka maar ook een van de rustigste en minst steile. De klim is ruim twintig kilometer lang en stijgt met gemiddeld vier procent naar een hoogte van 1370 meter. De hele weg naar de top gaat door het bos.

R0020694

Het plateau van Pokljuka is helemaal bebost en is ook populair bij wandelaars, die hier veel routes vinden. Mountainbikers kunnen hier genieten van de tachtig kilometer aan onverharde bospaden. Pokljuka is vooral bekend als centrum voor wintersport. Op de top ligt een groot biathlon centrum waar elk jaar een biathlon world cup wedstrijd is. Het biathlon centrum is het hele jaar door geopend. Buiten het winterseizoen wordt er gerolskied. Je vindt hier ook een hotel en restaurant.

R0020697

Na wat gedronken hebben op het terras van het biathlon centrum daal ik Pokljuka af via dezelfde weg en is het nog maar een kort stukje naar Bohinjska Bistrica.

R0020693
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!