/ BEST OF THEMA /

DE POPULAIRSTE EVENEMENTEN VAN SLOVENIË

Gedurende het hele jaar is er een breed scala aan lokale en internationale evenementen en festivals in Slovenië. Wij geven hier een selectie van de populairste evenementen, die naar Nederlandse en Vlaamse maatstaven soms al behoorlijk knus en kleinschalig zijn.

Sommige festivals zijn gratis te bezoeken, voor andere zul je entree moeten betalen. Tickets voor betaalde festivals en evenementen vind je hier:

  • de website van het betreffende festival
  • de website Eventim.si
  • Petrol tankstations in Slovenië

Naast de evenementen, die we hier presenteren, zijn er ook nog talloze lokale evenementen waar lokale tradities en ambachten centraal staan.

FESTIVALS DIE JE SMAAKPAPILLEN VERWENNEN

Kersenfestival

// locatie: Brda, de chiqueste wijnregio van Slovenië
// datum: begin juni
// aantrekkingskracht: heerlijke etno-gastronomische tractaties na het sporten
// meer informatie

Op het hoogtepunt van het kersenseizoen vindt in het schilderachtige heuvellandschap van Brda het kersenfestival plaats. Het festival combineert sport en gastronomie. Wandelaars kunnen van kersenboomgaard naar kersenboomgaard lopen en fietsers kunnen de Kersen Marathon rijden.

 

kersenfestival in Brda regio in Slovenië; foto bron Brda

Tijdens het festival is er de verkiezing van de Kersen Koningin, de wijndag waarbij alle wijnkelders de deuren (en flessen) openen voor bezoekers en wijnmakers een tipje van de sluier oplichten over het wijnmaken en er is het traditionele Brda huwelijk.

Chocolade Festival

// locatie: Radovljica, kleine middeleeuwse stad met een uitstekend culinair aanbod
// datum: medio-april
// aantrekkingskracht: lekkernijen
// meer informatie

Chocolatiers uit heel Slovenië presenteren hun beste producten tijdens het Chocolade Festival van Radovljica. Er zijn workshops waar bezoekers zelf hun talent voor het chocolade maken kunnen ontdekken en ook voor kinderen is er een show en een workshop. Als bijprogramma is er het festival Taste of Radol’ca met lokale culinaire specialiteiten.

Martinovo (Sint Maarten)

// locatie: alle Sloveense wijnregio’s
// datum: 11 november, maar de festiviteiten zijn in de weekeinden voor- en achteraf
// aantrekkingskracht: traditie met een goed glas wijn

Sint Maarten is in Nederland een kinderfeest maar in Slovenië draait het feest helemaal om wijn. Sint Maarten was de beschermheilige van de wijnmakers.

Rond 11 november verandert het most (het geperste druivensap) in wijn. Behalve wijn is er ook traditioneel voedsel: gans of eend, met pasta en rode kool.

witte wijn van Slovenie; foto Sara Kovacic; bron Mijn Slovenië

EVENEMENTEN IN SLOVENIË VOOR AVONTURIERS EN NATUURLIEFHEBBERS

Soča Outdoor Festival

// locatie: Soča vallei
// datum: begin juli
// aantrekkingskracht: sportievelingen testen hun kunnen en brengen vrienden en familie mee om samen van het festival en de natuur te genieten
// meer informatie

Het Soča outdoor festival is een multidisciplinair sportevenement met veldlopen, mountainbiken, paragliden en hand-gliden. Sommige sportevenementen hier gelden zelfs als Sloveens kampioenschap. Er is een omlijstingsprogramma met rondleidingen, avontuurfilms, lezingen en feesten.

Een van de leukste plekken voor toeschouwers is langs de rivier wanneer de hardlopers in het water springen om de finish te bereiken.

Soca Outfoor Festival in Slovenië; foto Uros Rojc; foto bron SOF
foto Uros Rojc // foto bron Soca Outdoor Festival

 Internationaal Veldbloemen Festival

// locatie: Bohinj, het grootste meer van Slovenië en de omliggende bergen
// datum: eind mei
// aantrekkingskracht: genieten van natuur en bloemenpracht met de mooiste uitzichten
// meer informatie

Bohinj ligt in het nationale park Triglav waar de wilde natuur beschermd is en waar de weiden zijn rijk aan alpenbloemen. Leer maaltijden te bereiden met de bloemen (het is typisch Sloveens om wilde bloemen te gebruiken in de keuken).

Tijdens het festival wordt ook het culturele erfgoed van de omgeving gepresenteerd. Het programma bestaat uit workshops, excursies, optredens, lokale ambachtelijke markten en lezingen.

Wandel festivals

// locatie: verschillende plekken in heel Slovenië
// datum: verschillende datums
// aantrekkingskracht: georganiseerde tochten waar je nieuwe vrienden kan maken en interessante verhalen kan horen
// meer informatie

Het is moeilijk te bepalen welke wandelfestijnen de beste van het land zijn omdat elke regio zijn eigen karakter heeft. Kies jouw wandelevenement op basis van wat voor wandeling jouw voorkeur heeft (een tocht in de bergen, over  vlaktes, een historische route of door wijngaarden).

 

wandelen bij Bovec; foto D. Stulc; foto bron www.bovec.si
foto D. Stulc / foto bron www.bovec.si

Sommige wandeltochten zijn gratis, voor andere moet je betalen en soms maken ze deel uit van een pakket met accommodatie en half-pension.

Mark Koghee