/ WANDELEN /

HOE IS HET WANDELEN IN SLOVENIË? 

ANTWOORDEN OP DE MEEST ESSENTIËLE VRAGEN.

Wandelen in Slovenië is niet veel anders dan in andere landen, maar niet te vergelijken met het wandelen in het vlakke Nederland en Vlaanderen. Een aantal zaken moet je echt weten voor je op pad gaat en we hebben nog een aantal tips om het wandelen in Slovenië een nog mooiere belevenis te maken. De vragen en antwoorden zijn gebaseerd op wat wij gewoonlijk horen van Nederlanders en Belgen.

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER WANDELEN IN SLOVENIË IN HET ALGEMEEN

1. Is Slovenië geschikt om te wandelen?

Ja, sterker nog, wandelen is de beste en makkelijkste activiteit die je kan ondernemen in Slovenië. Het is hier de nationale sport. Iedereen wandelt en hier wordt gezegd dat je geen echte Sloveen bent als je nooit naar de top van de hoogste berg Triglav bent gelopen. De eerste officiële lange afstand wandelroute in Europa was de Sloveense Berg Route (Slovenian Mountain Trail) in 1953.

de mooiste wandelroutes in Slovenië; foto bron Mijn Slovenië

2. Wanneer is de beste tijd om te wandelen in Slovenia?

De beste tijd voor meerdaagse wandeltochten en wandelvakanties in Slovenië, met dagtochten zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Juli en augustus zijn ook mogelijk, maar dan is het wel drukker en warmer.

De beste tijd voor huttentochten zijn de maanden juli, augustus en september. In andere maanden heb je grote kans op sneeuw in de bergen en zijn de meeste berghutten ook niet open.

3. Welke regio’s zijn populair voor het wandelen?

De Julische Alpen met het Triglav Nationaal Park is veruit het meest populaire wandelgebied. Wil je wel in de bergen wandelen maar iets exclusievers, kies dan voor de Kamnik-Savinja Alpen ten noordoosten van Ljubljana of de Karawanken. En als je in de bergen wilt wandelen, maar dichtbij een stad wilt blijven, dan is het Pohorje gebergte naast de stad Maribor een aanrader. Makkelijkere routes vind je bijvoorbeeld in Goriska Brda en Stajerska. Hier wandel je door een golvend landschap waar kleine middeleeuwse dorpjes en wijngaarden het beeld bepalen.

4. Wat heb je nodig om te wandelen in Slovenië?

Een paar goede schoenen natuurlijk en als je in de bergen gaat wandelen zeker een paar goede bergwandelschoenen, stokken en extra kleding voor het geval het weer verandert.  Hoe lager je wandelt, des te minder heb je nodig. Ook is er in de valleien bagagevervoer mogelijk.

5. Wat zijn de beste wandelroutes?

Dat is afhankelijk van je wensen en wandelniveau. In onze Reizenzoeker vind je diverse wandelvakanties.

6. Moet je een gids inhuren om te wandelen in Slovenië?

wandelen in Triglav National Park in Sloveense Alpen; foto bron Mijn Slovenië

Je hebt niet per se een gids nodig. Als je er toch één wilt, kunnen wij je helpen de juiste te vinden. De wandelroutes zijn in de meeste gebieden goed aangegeven, er zijn goede wandelkaarten beschikbaar en in geval van nood zijn er vaak wel andere wandelaars of lokale bewoners in de buurt die je om raad kunt vragen. Als je bij ons een wandelvakantie boekt, krijg je ook een gedetailleerde routebeschrijving, soms zelfs GPS tracks, een wandelkaart met gemarkeerde route en verdere uitleg.

Het wandelen met een gids kan je wandeltocht natuurlijk nog mooier, veiliger en interessanter maken. Een gids weet de mooiste routes en plekjes te vinden en kan de zwaarte van de tocht aanpassen aan jouw mogelijkheden. Ook kun je van een gids meer leren over de omgeving, de tradities en de mensen in het gebied waar je wandelt.

7. Waar kunnen we wandelkaarten en gidsen vinden?

In de lokale VVV’s (in Slovenië heten deze Tourist Information Centers / TIC) kun je een brede selectie aan kaarten vinden. Lokale kaarten met de gemakkelijke wandelroutes zijn veelal gratis. Er zijn ook enkele Nederlandse uitgevers die kaarten en boeken uitgeven over wandelen in Slovenië. Wij bieden onze reizigers ook passende kaarten aan voor wandelvakanties en kunnen desgewenst alvast de route voor je markeren.

8. Zijn er ook mobiele apps die ik kan gebruiken?

Voor heel Slovenië geeft Monolit2Go wandel- en fietsroutes en toeristische trips. De app is in het Engels en is verkrijgbaar in GooglePlay en de App Store. Voor de internationale Alpe Adria wandelroute is er in het Engels en het Duits een app in GooglePlay en de App Store, evenals voor de Juliana Trail. Ook de app van Outdoor Active kan je helpen.

Vertrouw nooit blindelings op mobiele apps, want die zijn niet altijd even betrouwbaar, zeker niet hoger in de bergen. Neem altijd ook een wandelkaart mee en let goed op de markeringen.

9. Waar kan ik GPS coördinaten downloaden?

Voor wandelvakanties met dagtochten en meerdaagse wandelvakanties krijg je via ons de GPS tracks.

ONDERKOMEN EN ANDERE DIENSTEN VOOR WANDELAARS

10. Welk type accomodatie is geschikt voor wandelaars?

Er is een veelzijdig aanbod van accommodaties in Slovenië die geschikt zijn voor wandelaars. Bij een huttentocht verblijf je in kleine of middelgrote berghutten. Bij een meerdaagse wandeltocht verblijf je normaliter in hotels of pensions op basis van logies en ontbijt. Voor een wandelvakantie met dagtochten zijn alle type accommodaties mogelijk. Meestal kun je bij de accommodatie ook meer informatie krijgen over wandeltochten in de omgeving en advies over praktische zaken zoals het weerbericht en verbindingen met het openbaar vervoer.

11. Hoe is het geregeld met berghutten?

Als je ervan houdt om in berghutten te verblijven dan is Slovenië de plek voor jou; er zijn talloze berghutten. De hutten bieden eten en drinken aan voor wandelaars en vaak ook accommodatie. De service is simpel en authentiek. Je krijgt meestal typisch Sloveens eten. In de zomer (juli, augustus) zal het druk zijn, dus het is dan sterk aanbevolen van tevoren te boeken. Wij kunnen je daarbij helpen.

Als je niet van berghutten houdt, kun je kiezen voor een meerdaagse wandelvakantie of een wandelvakantie met dagtochten, waarbij je bij andere type accommodaties verblijft.

typische berghutte voor wandelaars in Slovenië; foto bron Mijn Slovenië

12. Is wildkamperen toegestaan?

Nee, wildkamperen is in heel Slovenië verboden. Zeker in het Triglav Nationaal Park en in het hoogseizoen is de kans om betrapt te worden groot en de boetes zijn niet mals. Kampeer je graag in de natuur, dan kies je het beste voor kleinschalige campings in de natuur. Er zijn verschillende campings in de wandelgebieden. Dit is alleen geschikt voor een wandelvakantie met dagtochten.

13. Is er openbaar vervoer naar de startpunten van wandelroutes?

Bij de meeste meerdaagse wandelvakanties en wandelvakanties met dagtochten kun je gebruik maken van het lokale openbaar vervoer. In het reisplan op maat, dat je van ons bij een boeking ontvangt, informeren wij hier ook over. Naast het gebruik van lokale busverbindingen en regionale treinen, zijn er in het hoogseizoen ook hop-on-hop-off bussen in verschillende regio's. Daarnaast is het mogelijk om (zelf of via ons) een privé transfer te regelen.

14. Waar kunnen we extra informatie vinden?

In het reisplan op maat dat je van ons ontvangt bij een boeking staat uitgebreide informatie over wandelen in Slovenië, een checklist voor je bagage, de routebeschrijvingen, tips voor restaurants onderweg en nog veel meer. Daarnaast kun je ter plaatse terecht bij de TIC's of bij de geboekte accommodatie(s).

15. Is bagagevervoer mogelijk?

Dat is mogelijk bij meerdaagse wandelvakanties. Bij huttentochten neem je zelf de benodigde bagage mee. Bed- en badlinnen meenemen is niet nodig; daar wordt zowel bij de accommodaties in de vallei als bij de berghutten voor gezorgd.

OVERIGE VRAGEN OVER WANDELEN IN SLOVENIË

16. Hoeveel kost een wandelvakantie?

Dat is helemaal afhankelijk van je wensen. Een wandelvakantie met dagtochten is doorgaans het goedkoopst, doordat je geen gebruik maakt van transfers of bagagevervoer. Eigen vervoer is wel gewenst. Een huttentocht hoeft ook niet duur te zijn, hoewel de hutten langs de meest populaire routes ook niet spotgoedkoop zijn. Voor een meerdaagse wandelvakantie is het afhankelijk van de etappes, beschikbaarheid van accommodaties en je wensen qua luxe en aanbod.

Mark Koghee