Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ WANDELEN /

HOE IS HET WANDELEN IN SLOVENIË? 

ANTWOORDEN OP DE MEEST ESSENTIËLE VRAGEN.

Wandelen in Slovenië is niet veel anders dan in andere landen, maar niet te vergelijken met het wandelen in het vlakke Nederland en Vlaanderen. Een aantal zaken moet je echt weten voor je op pad gaat en we hebben nog een aantal tips om het wandelen in Slovenië een nog mooiere belevenis te maken. De vragen en antwoorden zijn gebaseerd op wat wij gewoonlijk horen van Nederlanders en Belgen.

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER WANDELEN IN SLOVENIË IN HET ALGEMEEN

1. Is Slovenië geschikt om te wandelen?

Ja, sterker nog, wandelen is de beste en makkelijkste activiteit die je kan ondernemen in Slovenië. Het is hier de nationale sport. Iedereen wandelt en hier wordt gezegd dat je geen echte Sloveen bent als je nooit naar de top van de hoogste berg Triglav bent gelopen. De eerste officiële lange afstanstand wandelroute in Europa was de Sloveense Berg Route (Slovenian Mountain Trail) in 1953. 

de mooiste wandelroutes in Slovenië; foto bron Mijn Slovenië

2. Wanneer is de beste tijd om te wandelen in Slovenia?

Juli, augustus en september zijn de beste maanden voor een wandeltocht in Slovenië. In de andere maanden heb je een grote kans op sneeuw in de bergen.

Het is in de bergen niet druk. Uitzondering is het laatste deel van het pad naar de top van berg Triglav, waar je soms in een file naar boven gaat. Ook zal je in juli en augustus zeker niet de enige zijn die door de bergen wandelt. Wil je wel graag totale afzondering, kies dan voor september of oktober.

3. Welke regio’s zijn populair voor het wandelen?

De Julische Alpen met het Triglav Nationale Park is veruit het meest populaire wandelgebied. Wil je wel in de bergen wandelen maar iets exclusievers, kies dan voor de Kamnik-Savinja Alpen noord-oost van Ljubljana. En als je in de bergen wil wandelen maar dichtbij een stad wil blijven dan zijn de Pohorje bergen naast de stad Maribor wat voor je. Makkelijkere routes vind je bijvoorbeeld in Goriska Brda. Hier wandel je door een golvend landschap waar kleine middeleeuwse dorpjes en wijngaarden het beeld bepalen.

4. Wat heb je nodig om te wandelen in Slovenië?

Een paar goede schoenen natuurlijk en als je in de bergen gaat wandelen zeker een paar goede bergwandelschoenen, stokken en extra kleding voor het geval het weer verandert.  Hoe lager je wandelt, des te minder heb je nodig.

5. Wat zijn de beste wandelroutes?

Klik deze link voor onze blogartikelen over de beste routes of of selecteer blog categorie ‘wandeltochten’.

Volg ons op de social media om op de hoogte te blijven van onze nieuwe artikelen – de meeste gaan over wandelen of natuur (Facebook / Instagram / Pinterest / Google+) .

6. Moet je een gids inhuren om te wandelen in Slovenië?

wandelen in Triglav National Park in Sloveense Alpen; foto bron Mijn Slovenië

Je hebt niet per sé een gids nodig, maar als je er een wilt, laat het ons weten en wij kunnen je helpen de juiste gids te vinden. Als je echt hoog in de bergen gaat wandelen is een gids zeker aan te bevelen. Maar in de meeste gebieden is het niet nodig. De wandelroutes zijn goed aangegeven, er zijn goede wandelkaarten beschikbaar en in de zomer kom je op de wandelroutes andere mensen tegen die je in geval van nood de weg kunt vragen. Als je echt helemaal verdwaalt in de bergen, bel dan het nummer van de berg reddingsdienst: 112.

Het wandelen met een gids kan je wandeltocht mooier maken én veiliger. Een gids weet de mooiste routes en plekjes te vinden en kan de zwaarte van de tocht aanpassen aan jouw mogelijkheden. Ook zal je van een gids meer leren over de omgeving, de tradities en de mensen in het gebied waar je wandelt.

7. Waar kunnen we wandelkaarten en gidsen vinden?

In de lokale VVV’s (in Slovenië heten deze Tourist Information Centres / TIC) kan je een brede selectie aan kaarten vinden. Lokale kaarten met de makkelijke wandelroutes zijn veelal gratis. Er zijn ook enkele Nederlandse uitgevers die kaarten en boeken uitgeven over wandelen in Slovenië. Binnenkort zullen deze verkrijgbaar zijn via deze website.

8. Zijn er ook mobiele apps die ik kan gebruiken?

Voor heel Slovenië geeft Monolit2Go wandel- en fietsroutes en toeristische trips. De app is in het Engels en is verkrijgbaar in GooglePlay en de App Store. Voor de internationale Alpe Adria wandelroute is er in het Engels en het Duits een app in GooglePlay en de App Store.

9. Waar kan ik GPS coördinaten downloaden?

Voor dagwandelingen kijk dan eens op de open-source website van Sloveense wandelaars. Ook op de eerder genoemde app van de Alpe Adria wandelroute kan je GPS coördinaten downloaden.

ONDERKOMEN EN ANDERE DIENSTEN VOOR WANDELAARS

10. Wat voor accomodatie is geschikt voor wandelaars?

Er zijn overnachtingsadressen die gespecialiseerd (hotel, camping etc. met een certificaat) zijn in het onderdak bieden aan wandelaars. De diensten die ze aanbieden verschillen, meestal kunnen ze goed advies en informatie geven over wandelingen in de buurt en sommigen bieden aan baggage te vervoeren en hebben lunchboxes.

Er is een veelzijdig aanbod van accommodatie in Slovenië dus er is altijd wel een overnachtingsadres te vinden dat aan je wensen voldoet.

11. Hoe is het geregeld met berghutten?

Als je ervan houdt om in berghutten te verblijven dan is Slovenië de plek voor jou, er zijn talloze berghutten. De hutten bieden eten en drinken aan voor wandelaars en vaak ook accomodatie. De service is simpel en authentiek. Je krijgt meestal typisch Sloveens eten. In de zomer (juli, augustus) zal het druk zijn dus het is dan aan te bevelen vantevoren te boeken. Hier kan je locaties en contacten van de berghutten vinden.

Als je niet van berghutten houdt, kan je wandelroutes kiezen die langs dorpen lopen (de meeste routes hebben wel een dorp nabij).

typische berghutte voor wandelaars in Slovenië; foto bron Mijn Slovenië

12. Is wildkamperen toegestaan?

Nee, in Slovenië is het verboden om wild te kamperen. In het Triglav Nationale Park is de kans ook nog eens groot om betrapt te worden door boswachters en de boetes zijn niet mals. Kampeer je graag in de natuur wees dan gerust, de meeste campings in de Slovenië zijn kleine familiecampings in de natuur waar je vanzelf het gevoel kan hebben in het wild te kamperen. Er zijn verschillende campings in de wandelgebieden.

13. Is er openbaar vervoer naar de startpunten van wandelroutes?

Dit hangt er helemaal vanaf waar je verblijft en waar je wilt starten. Neem het spoorboekje ‘Timetables in the Alps’ waarin je alles vindt over bus-, trein-, en liftverbindingen in, naar en van de Sloveense bergen. De 2014 uitgave vind je hier (link). De meest recente uitgave is op te halen in een van de TIC’s in Slovenië.

  • In de zomer kan je ook gebruik maken van de bus die een paar keer per dag over bergpas Vrsic rijdt tussen Kranjska Gora en Bovec. De bus rijdt van Ljubljana tot Nova Gorica en vice versa. In de zomer rijdt er ook een hop-on hop-off bus tussen Radovljica, Bled en Bohinj langs diverse mooie wandelroutes.
  • De trein zet je af aan de beginpunten van wandelingen in Maribor, Kamnik, Radovljica, Bled, Bohinj en Podbrdo.
  • Als je de gewone bus gebruikt, bedenk dan wel dat er in de bergen soms maar een bus per dag naar sommige dorpjes rijdt.
  • Als je geen openbaar vervoer kan vinden, bel dan een lokale taxi.

Vraag ons om hulp.

14. Waar kunnen we extra informatie vinden?

Op de website van jouw bestemming vind je meer informatie en eenmaal op de bestemming is er meer informatie beschikbaar in de gespecialiseerde wandelaccomodaties en natuurlijk de TIC’s.

15. Kan onze baggage van hotel naar hotel vervoerd worden?

Vraag dit bij je overnachtingsadres. Sommige accomodaties bieden het vervoer van baggage aan, maar anderen niet. Soms is het zelfs gratis. Is het niet mogelijk, dan kan je soms lokale taxis vinden die bereid zijn je baggage naar het volgende adres te brengen. Wil je je liever niet druk maken hiermee, kies dan een reispakket waarbij het vervoer van baggage is inbegrepen.

OVERIGE VRAGEN OVER WANDELEN IN SLOVENIË

16. Hoeveel kost een wandelvakantie?

Dat hangt er helemaal vanaf hoe luxe je het wil. Wij kunnen je helpen een bereking te maken van de kosten. Vraag hier voor advies.

17. Ik wandel graag in gezelschap. Waar kan ik een wandelpartner vinden?

Bezoek een van de vele wandelfestivals in Slovenië en je ontmoet andere wandelaars. De meeste festivals zijn in de lente en het najaar. Ook kan je deelnemen aan georganiseerde wandeltochten of via een reisbureau voor actieve vakanties een groepswandelreis boeken.

HELP ONS OM DEZE VRAAG EN ANTWOORDLIJST TE VERBETEREN

  • Heb je een vraag die je hier niet heb gezien?
  • Heb je een beter antwoord op een van de vragen?

Wij horen het graag van je. Stuur ons je vraag en/of antwoord of post het in de commentaarbox.

Mark Koghee