/ Fietstochten /

Fietsen in een prachtige uithoek

// Lengte: >15 kilometer
// Hoogtemeters: onbekend, glooiend landschap
// Route: Terme Olimia, Podčetrtek, Olimje, Podčetrtek

 Het diepe zuiden van Slovenië is niet het populairste deel van het land. Maar dat is niet omdat hier niets te beleven is, en ook niet omdat het onaantrekkelijk is. In tegendeel, het is hier mooi. Podčetrtek, dat is bekroond om zijn schoonheid, en omgeving ligt nogal afgelegen en dat maakt het aan de ene kant aantrekkelijk en aan de andere kant niet populair.

Spa resort Terme Olimia is de grootste toeristische trekpleister in de omgeving. Het is het vertrekpunt van onze fietstocht. Bij het resort begint het fietspad dat naar het dorp Olimje rijdt. Eerst kom je in het dorpje Podčetrtek. Hier kan je even van de route afwijken en omhoog naar het kasteel fietsen.

Het kasteel Podčetrtek stamt uit de dertiende eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen uit de omgeving. Het kasteel staat leeg. De maarliefst zeventig zalen van de burcht zijn in het verleden helemaal leeggeroofd.

Weer terug op het fietspad, gaat de rit verder naar Olimje. De wegen en paden hier zijn rustig. De weg en het naastgelegen fietspad golven tussen de groene heuvels en bossen door. Het is een mooi gebied om te fietsen. De rit vandaag is niet moeilijk. Gewoon de weg volgen.

Aan het eind van de weg ligt het dorpje Olimje. Of liever gezegd, gehucht want veel is het niet. Maar mooi wel. Centraal in Olimje is het sprookjesachtige klooster.

 

De geschiedenis van het klooster van Olimje gaat terug tot de 11e eeuw toen het werd gebouwd als kasteel. Een eeuw later werd dit kasteel omgevormd tot klooster. Monniken van de Orde van Paulus de Heremiet namen hun intrek in het klooster en vestigden hier een apotheek en chocolaterie. Beiden bestaan nog en zijn te bezoeken. De apotheek is momenteel een van de oudste apotheken in Europa.

De monniken bouwden ook de kerk naast het kasteel dat een van de grootste gouden altaren heeft in Slovenië.

 

kloster_olimje_bron_mijnslovenie_m

Na het klooster kan je doorfietsen naar Jelenov Greben, een hertenboerderij. Hier vind je ook een restaurant en winkeltje met huisgemaakte producten. En je kan natuurlijk de herten bewonderen. De  dieren lopen vrij over het terrein dus je loopt zelfs tussen de herten (het is veiliger hier even niet te fietsen dus).

De route kan je vervolgen richting de golfbaan. Naast een negen hole golfbaan is hier een wijnboerderij. De wijnmakerij van de familie Amon is zelfs de oudste wijnmakerij van het land.

Vanaf de wijnboederij kan je weer terug naar Terme Olimia, Je tochtje is dan nog geen 15 kilometer. Perfect als je met kinderen bent. Wil je meer, ga dan verder de smalle rustige weggentjes verkennen. Er ligt een wir-war van kleine wegen hier in de glooiende heuvels. Fiets je westwaarts dan rijdt je Slovenië in, ga je richting het oosten dan kom je al snel in Kroatië.

In Podčetrtek is een toerisme informatie centrum (TIC) waar er verschillende fietsroutes te krijgen zijn.

Mark Koghee