/ Bewegende beelden /

Meer dan een meer

We informeren je niet alleen graag over Slovenië met teksten en foto’s, maar ook met bewegende beelden. Daarom zie je geregeld een video van ons. Ontdek hier Bohinj in woord en beeld.

Bohinj mag dan wel bekend zijn om zijn heldere meer, maar de vallei heeft veel meer te bieden dan deze plas water.

In Bohinj draait alles om prachtige natuur. Tweederde van de Bohinj vallei ligt in het nationale park Triglav. Dit beschermde natuurgebied ligt ook in het UNESCO ‘man and biosphere’ netwerk van natuurreservaten. Elke nieuwe ontwikkeling in het gebied is gericht op duurzaamheid.

Bloemen

In het begin van de video zie je de Alpenweiden van Bohinj in volle bloei. De bergen rond Bohinj staan bekend om hun rijkdom aan wilde bloemen. Jaarlijks is er een groot festival over wilde Alpenbloemen. Bezoekers kunnen met gidsen wandelingen maken om de bloemen te bekijken en over ze te leren en er zijn workshops over bloemen en wilde planten die je zelfs kan eten.

De rust en het natuurschoon in de vallei van Bohinj nodigen uit om in beweging te komen. Ga wandelen over de vele wandelroutes of fietsen over de fietspaden in de vallei of verken de vallei per paard.

Mitja Sodja, kolesarska pot Bohinj, MijnSlovenie

bron Mitja Sodja, Tourism Bohinj

Waterval

Vergeet niet een bezoek te brengen aan waterval Savica, de meest bezochte waterval van Slovenië. Niet zonder reden. Het hoogteverschil van de waterval is 78 meter en dat maakt dit een indrukwekkend natuurfenomeen.

bohinj slap savica, bron Bohinj Tourism, MijnSlovenie

bron Tourism Bled

Spectaculair helder

Uiteraard kan je in de vallei niet om het meer heen. Het meer van Bohinj is het grootste permanente meer van Slovenië. Het water is zo spectaculair helder dat je tijdens het zwemmen de vissen om je heen ziet zwemmen. Wees gerust, ze bijten niet.

Bohinjsko jezero oaza sonca, foto Mitja Sodja, MijnSlovenie

bron Mitja Sodja, Tourism Bohinj

Het meer is elf kilometer in omtrek en het water warmt in de zomer op tot zo’n 22 graden. Je kan ook met een boot op het meer varen, windsurfen, kayakken of kanoën. Een nadeel, door de diepte en stroming bevriest het meer niet in de winter. En dat is dan weer jammer voor de schaatsliefhebbers.

Mark Koghee