Fietsbus maakt fietsroutes toegankelijker

Toeristische bus Strekna voor fietsvakanties

De Štrekna bus rijdt vanaf 1 mei.

In de Koroška regio in het noorden van Slovenië kan je vanaf 1 mei gratis je fiets meenemen in de nieuwe toeristische Štrekna bus. De bus rijdt tussen Labot/Lavamünd in Oostenrijk en Velenje in Slovenië. In de zomer gaat er nog een fietstrein rijden tussen Maribor en Bleiburg in Oostenrijk.

Vooral de buslijn is interessant. De bus volgt het tracé van het Štrekna fietspad dat een van de mooiste fietspaden van Slovenië is. De bus heeft plek voor dertig personen en een aanhanger met plek voor twintig fietsen. Onderweg tussen Velenje en Lavamünd stopt de bus onder meer in Slovenj Gradec en Dravograd. Je kan nu dus met de fiets het 24 kilometer lange fietspad afleggen en dan met de bus weer terug naar je beginpunt.

Ook de Drava fietsroute in Oostenrijk en Slovenië en de fietsroute door de vallei van Lavamünd zijn bereikbaar met de bus. De bus gaat twee keer per dag rijden. Een keer heen en terug in de ochtend en een keer heen en terug in de namiddag. De eerste rit van de bus is op 1 mei.

De fietstrein gaat tussen 22 juni en 31 augustus alleen op zaterdagen rijden (twee keer per dag). In de trein betaal je wel voor je fiets (3.20 euro). De trein volgt het tracé van de Drava fietsroute.

Het fietsvervoer met bus en trein is mogelijk gemaakt door het Europese Transborders project.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)