Getest: Met de trein naar Slovenië

Met de trein naar Slovenië, hoe gaat dat eigenlijk? We merken dat steeds meer mensen met de trein op reis willen. Ook naar Slovenië. Tijd om de treinreis naar Ljubljana eens op de proef te stellen.

De ICE voor vertrek in Amsterdam. Bron Mark Koghee

De theorie

Vanuit Amsterdam kan je met de trein in 14 uur naar Ljubljana reizen. Dat kan dagelijks. De reis ziet er zo uit (tijden kunnen voor de volgende maanden anders zijn):

 • Vertrek Amsterdam Centraal: 06.38 uur, ICE naar Frankfurt
 • Aankomst Duisburg 08.32 uur. Vertrek Duisburg 08.55 uur, ICE naar München
 • Aankomst München 14.07 uur. Vertrek München 14.27 uur, EC naar Klagenfurt
 • Aankomst Villach 18.43 uur. Vertrek Villach 18.53, uur EC Dobova.
 • Aankomst Ljubljana 20.42 uur.

Wat kost het?
Kosten zijn afhankelijk van hoe vroeg je boekt en op welke tijden je wilt reizen. Ik boekte ruim een maand van tevoren en betaalde 159 euro. Goedkoper is mogelijk, duurder ook.

De trein (her)ontdekt

Reizen met de trein lijkt weer in de gratie te raken. Bezorgdheid om het milieu doet mensen steeds meer het gemak en comfort van de trein (her)ontdekken. Vliegen, dat ooit avontuurlijk en chique was, is verworden tot een van de meest milieuvervuilende en meest oncomfortabele wijzen van reizen. Wie vliegt, krijgt te maken met wachtrijen, securitychecks, krappe zitplaatsen, overvolle bagagevakken en toeslagen.
We accepteren het ongemak van het vliegtuig omdat de reis snel en, vreemd genoeg, zo goedkoop is. En met dat laatste is natuurlijk iets mis. Hoe kan het nou dat een van de meest milieubelastende wijzen van reizen maar een schijntje kost van de reis in een van de meest milieuvriendelijke transportmiddelen? Want mits tijdig geboekt, vlieg je tegenwoordig aanzienlijk goedkoper naar Ljubljana dan je kwijt bent aan je treinkaartje. Sterker nog, drie retourtjes van Amsterdam Centraal Station naar Den Haag Centraal zijn al duurder dan een tijdig geboekte retourvlucht van Amsterdam naar Ljubljana.

In de ICE treinen zie je op displays actuele informatie over de reis, met snelheid en locatie, net als in het vliegtuig. Bron Mark Koghee

Het milieu is misschien wel de belangrijkse reden om de duurdere trein boven het vliegtuig te verkiezen. Maar er zijn meerdere voordelen aan de trein. In de trein zit je ruim. In de internationale treinen is er wifi aan boord en hebben de stoelen een stopcontact. Voor mij is het zo een comfortabele werkplek. Reistijd is zo geen verloren tijd. In de trein kan ik zonder veel moeite gaan staan en een stukje lopen. Ik kan zelfs uit eten in de restauratiewagen.

Ruimte zat in de Eurocity. Bron Mar Koghee

 

Venster op de wereld

Het mooiste van de trein is het uitzicht. De trein rijdt vrijwel dezelfde route die ik zoveel keren met de auto heb gereden. Maar vrijwel alles dat ik zie is nieuw. Ik zie de landschappen anders en zie de centra van de steden waar de snelweg met een grote boog omheen gaat. Ik zie schattige dorpjes liggen. Ik zie het dagelijkse leven voorbij trekken. Ik zie mensen boodschappen doen. Ik zie mensen achter hun bureau op kantoor zitten. Een man trekt zijn voordeur dicht, een vrouw is de ramen aan het lappen, kinderen fietsen naar school, peuters spelen op het pleintje van hun creche. Mensen wachten op de trein. Aan de rand van een Duits dorpje wacht een carnavalsstoet om het dorp in te trekken.

Perfecte reis

De reis met de trein van Amsterdam naar Ljubljana is perfect. Fantastisch. De treinen rijden prima op schema. De tijd vliegt voorbij. En voor ik het weet loopt ICE 621, keurig op tijd München binnen. Bijna driekwart van de reis zit erop. Het is 14.07 uur. Met de auto bereik je het centrum van München niet zo snel.

 

Of toch niet?

In München moet ik overstappen op de trein naar Klagenfurt waar ik in Villach moet uitstappen. Maar zo ver gaat het niet komen, niet vandaag. De EC 115 is ruim een half uur vertraagd. Heel erg vind ik dat niet. Er kan nog wat van de vertraging worden ingelopen en doorgaans wacht de aansluitende verbinding in Villach. Ik maak gebruik van de extra tijd om wat te eten en ga dan de inmiddels gearriveerde trein in. Ik zet mijn tas neer, trek mijn jas uit en hang hem op. Ik ga zitten. En dan na enkele minuten wordt iedereen verzocht de trein te verlaten. De trein is stuk. Iedereen wordt verwezen naar een regionale trein die naar Salzburg gaat. Ik volg.

Hier nog rijdend, maar spoedig kapot; de Eurocity naar Klagenfurt. Bron Mark Koghee

Net op weg naar Salzburg meldt de reisapplicatie van Deutsche Bahn op mijn mobiele telefoon ’Journey Cancelled’ reis geannuleerd. De wereld lijkt zo weer heel groot. Wat nu? Ik kijk of er alternatieven zijn om Slovenië vandaag te bereiken maar vind niets. Eenmaal in Salzburg sluit ik aan in de rij bij het reisinformatiecentrum waar mijn vermoeden even later bevestigd wordt. Ik ga Slovenië vandaag niet bereiken. Of ik wacht op de nachttrein die rond 1 uur in Salzburg is en om 6 uur ’s ochtends in Ljubljana of ik neem op kosten van de spoorwegen een hotel en reis de volgende dag verder.
Na bijna 12 uur reizen is het geen echte keuze meer. Ik neem het hotel, ga Salzburg even bekijken en na een goede nachtrust neem ik de volgende ochtend de trein van 10.12 uur naar Villach. Geheel uitgerust kan ik genieten van de prachtige uitzichten op dit laatste kwart van de reis; het mooiste deel.

De reis door de Alpen verloopt zonder problemen. De trein is hier ook geliefd bij skiërs. Op het station in Salzburg stappen skiërs de trein in met ski’s in de handen en de skischoenen al aan. Alsof ik in een skilift zit in plaats van de trein. Ruim een uur later rijdt de trein in Bad Gastein ook daadwerkelijk boven de piste langs.
De reis verloopt zonder problemen. Rond half drie arriveert de trein in Ljubljana. Beter laat dan nooit.

station ljubljana

Station Ljubljana Bron Mark Koghee

Vice Versa

Ik reisde ook met de trein van Ljubljana naar Amsterdam. Dit was voor mij de heenreis.

Schema:

 • Vertrek station Ljubljana: 07.26 uur EC 314 naar Villach
 • Aankomst Villach 09.08 uur Vertrek Villach 09.16 uur EC 114 Mannheim
 • Aankomst Mannheim 16.56 uur Vertrek Mannheim 17.36 uur ICE 104 Amsterdam Centraal
 • Aankomst Amsterdam Centraal 21.58 uur

 

station Ljubljana

De trein naar Villach arriveert in Ljubljana. Bron Mark Koghee

De reis van Ljubljana naar Amsterdam verloopt zonder problemen.

Tips

 • Boek tijdig. Net als met het vliegtuig, is de prijs lager des te vroeger je boekt. Boeken kan veelal vanaf een half jaar vantevoren. Boeken kan zoals ik deed via www.bahn.de, NS Internationaal en de Treinreiswinkel

 

 • Knip de reis in tweeën. Je kan in een dag met de trein van Amsterdam naar Ljubljana maar de kans is groot dat als er iets mis gaat, je Ljubljana niet bereikt op dezelfde dag. Zoals mij dus overkwam. Bovendien, als je het in enen doet, heb je het mooiste deel van de reis helemaal op het einde als je het reizen eigenlijk al een beetje zat begin te raken. Maak er een mooi treinavontuur van en reis de eerste dag tot München of Salzburg zodat je er gelijk een leuke citytrip bij hebt. De reis door de Alpen, het mooiste deel dus, kan je een dag of misschien twee later dagen doen.

 

 • Maak je treinreis het eerste avontuur van je vakantie. Reizen per trein is ’slow tourism’ in optima forma. Geef je eraan over. En geniet van de uitzichten, de contacten met andere reizigers, de rust. De vakantie begint niet op de bestemming maar zodra je de reis begint.
 • Lees hier verder over reizen naar Slovenië met de trein.
 • Ga door met je avontuur op een duurzame manier en reis door Slovenië met openbaar vervoer, te voet of fiets. Vind hier de duurzame reis rond Slovenië die bij jouw past.
Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)