Wereldreis in drie dagen

Rondje West-Slovenië op de fiets

Niets zo mooi als de wereld met een fietsreis te ontdekken. Over de bergen, door de wijnvelden, langs de zee, door de stad, rond het meer, door het bos. Van koele oorden naar warme streken. Er zijn fietstoeristen die er maanden, sommigen zelfs jaren, voor uittrekken.  Ik verkende de wereld in drie dagen, in Slovenië.

In 2019 is Mijn Slovenië begonnen met fietsvakanties. Je kan ons een fietsreis naar wens laten samenstellen of kiezen uit een standaardreis. De meeste rondjes slingeren door het westen van Slovenië. Dat heeft enkele goede praktische redenen omdat hier onder meer bagagevervoer goed is te regelen. Maar nog mooier is dat je hier een ongelofelijke afwisseling van klimaat en landschap ervaart. Van vlak land naar Alpen naar mediterraans heuvelland naar kust. Oftewel, een wereldreis in een paar dagen.

Eind juni 2019 fietste ik zelf, als bikepacking trip, in drie dagen vanuit Ljubljana rond West-Slovenië. De route is ongeveer gelijk aan die van onze fietsrondreis Op de racefiets door Slovenië.

 

 

 

Lees en zie hieronder hoe deze trip ging

va. 835.00 € p.p.
8-15
Op de racefiets door Slovenië

Onze Ronde van Slovenië. Etappes van 80 tot 120 kilometer (of meer op verzoek) laten je kennismaken met fietsmekka Slovenië, van de hoofdstad tot de kust en van wijngaarden tot de hoogste passen in de Julische Alpen. Hier in het land van Pogi en Rogla wachten je uitdagende klimmen, adembenemende uitzichten en machtig mooie slingerende wegen en fietspaden.

Lees meerOf ontdek fietsreizen

Dag 1 Ljubljana-Savudrija (Kroatië): 180 kilometer

Overal in Slovenië kan je fietsroutes maken die je over kleine rustige wegen voeren. Maar van Ljubljana naar de kust zijn er geen alternatieven voor de oude hoofdweg van Ljubljana naar Postonja en van Postonja naar Koper. Enige troost is dat de grote weg 409 meestal zeer rustig is. En het schiet lekker op. Pas na Kozina kan je kleinere wegen opzoeken. Ik doe dat met een uitstapje naar kasteel Socerb met magnifiek uitzicht over de kust en de stad Triëste. Na de afdaling over Italiaans grondgebied voert de fietsroute Parenzana bijna uitsluitend over fietspaden naar de grens met Kroatië. Parenzana voert deels over een oud spoortraject. Het spoor ging ooit rechtdoor maar omdat na het opdoeken delen bebouwd werden, slingert de fietsroute door en achterlangs de kustplaatsjes. Het draaien en keren is even wennen na ruim 100 kilometer rechtdoor fietsen. Tot het Kroatische Savudrija volg ik de kustlijn.

Dag 2 Savudrija-Kobarid: 190 kilometer

Na honderd kilometer fietsen vanaf de kust kijk ik links van mij nog altijd over de zee uit. Slovenië mag dan slechts 40 kilometer kust hebben, het uitzicht over zee is eindeloos. Hier vanaf het Krasplateau bieden op verschillende plaatsen doorkijkjes zicht op de Adriatische zee die ik al uren en uren geleden achter me liet. Prachtig maar frustrerend. Schiet het nou nooit op, denk ik als ik na ruim 100 kilometer nog steeds die blauwe waterplas zie.
De Kras is prachtig. Een wijnregio, bekend om zijn unieke natuur, wijnen en prosciutto. Maar het is zomers ook warm en je vindt maar weinig schaduw. Bij een temperatuur van 35 graden in de schaduw smelt de energie uit mijn benen. Vers water in de bidon is na een kwartier alweer te warm om te drinken.
Pas na 140 kilometer wordt het aan de oever van rivier de Soča koeler. Maar dit koelere laatste deel van de route, waar ik zo naar uitkeek, blijkt eindeloos. De benen zijn leeg en dan helpt gewoon niets meer. Weinig mensen zullen zo blij als ik zijn geweest bij het passeren van het plaatsnaambordje Kobarid.

Dag 3 Kobarid-Ljubljana: 160 kilometer

Vršič, de gevreesde klim. 52 haarspeldbochten en stijgingspercentages boven de 14 procent. De rit terug naar huis staat eigenlijk helemaal in het teken van deze ene klim, die ik meerdere keren heb gereden maar nooit met bagage. Rustig aan, denk ik terwijl ik de slingerweg langs de Soča stroomopwaarts fiets. Bergen, bomen, groene weiden en overal naast me dat smaragdgroene water van de Soča. Ik geniet van de natuur om de angst voor de gevreesde klim te verbloemen. Maar had ik de rit gister onderschat, vandaag overschat ik het. Klimmen is altijd zwaar maar Vršič valt vandaag mee. Ik geniet er zowaar van. De bergpas is het letterlijke hoogtepunt van de hele reis. Maar er volgt vandaag nog veel moois; de vallei Radovna, Bled, Radovljica en Kranj. En voor ik het weet ben ik weer in Ljubljana.

Lessen geleerd

De belangrijkste les is dat je tijdens een fietsvakantie de ritten vooral rustig aan moet doen. Het gaat om de beleving, het avontuur. Niet om tijd. Kijk niet naar kilometers, gemiddelden of tijd maar kijk goed om je heen.

Neem je zelf je bagage mee, neem dan genoeg mee, maar zeker niet te veel. Hoe minder je mee moet zeulen, des te lekkerder fiets je.

Mijn bagage:

Hier wat tips voor bikepacking. Ik trof het met zonnig en warm weer dus het minimale volstond. Ga je langer dan moet je meer mee, vooral ook omdat het weer in de tussentijd kan veranderen.

Ik reed met een ruimte stuurtas en ruime zadeltas. Voor het fietsen is 't het beste als het meeste gewicht in je stuurtas zit en op je voorwiel drukt. Gewicht in de zadeltas voelt vervelend, vooral als je uit het zadel komt.

In een stuurtas en zadeltas had ik mee: Reserve fietsbroek en -shirt, arm- en beenwarmers, sokken, lange broek, T-shirt, dunne sweater, regenjack, onderbroek, schoenen, deo, doucheshuim in kleine verpakking, tandenborstel, tandpasta, kam, zonnebrand, 2 binnenbandjes, buitenband, multi-tool, telefoonoplader, paspoort, portemonee.

Inpaktip: rol de kleding op. Prop spullen in je schoenen zodat je ook die ruimte gebruikt.

Camera, telefoon en eten voor onderweg had ik in de zakken van mijn shirt.

Zie hier de fietsrondreis over deze route:

In het spoor van het Sloveense talent

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)