/ Best of thema /

De Sloveense chocolade top 5

Het is één van de best bewaarde geheimen van Slovenië: het land is een echt chocolade land. Belgische pralines en Zwitserse chocolade zijn beroemd over de hele wereld. Echter, wie kent de chocolade van de trappisten van Rajhenburg of de chocolade met zout van de zoutvelden van Piran? Wij zetten de beste chocolade-ervaringen in Slovenië op een rijtje.

Er is wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat chocolade goed is voor de gezondheid. Er wordt zelfs gezegd dat je er gelukkig van wordt en dat het een afrodisiacum is. Hoe het ook zij, chocolade is in ieder geval wereldwijd de meest populaire lekkernij en Slovenië is geen uitzondering.

Chocoladefestival Radovljica

Het dorpje Lesce huisvest het bekendste chocolademerk van Slovenië: Gorenjka. Tijdens de negentigste verjaardag van Gorenjka in 2011 werd het eerste chocolade festival in het nabijgelegen stadje Radovljica gehouden. Het festival is inmiddels een traditie. Tijdens het driedaagse festival in april, het grootste chocolade festival in het land, is er chocolade in vele kleuren, geuren en smaken. Er zijn shows, workshops en natuurlijk proeverijen. Ook in Ljubljana is tegenwoordig, in het najaar, een chocoladefestival.

chocoladefestival, Radovljica, Feel Slovenia

Bron: Feel Slovenia

Chocolademassage

Je kunt meer met chocolade doen dan opeten. Terme Olimia in de plaats Podčetrtek biedt chocolade wellness aan, onder meer in de vorm van een choco-mint massage. Naast de spieren heeft ook de huid profijt van de cocao en amandelolie. "Het aroma van de chocolade knuffelt ons, overweldigt ons met gevoelens van enorm geluk en genoegen'', aldus Terme Olimia.

chocolademassage, terme olimia

Bron: Glamafrica

'Heilige chocolade'

Kennen we trappisten vooral van trappistenbier; in Slovenië maakten ze ook chocolade. In het kasteel Rajhenburg begonnen de monniken eind negentiende eeuw met het maken van chocolade, naast kaas en likeur. De chocolaterie is in stand gehouden en kun je vinden in het Huis van Mozer in de entreehal van het kasteel. Er wordt nog altijd chocolade gemaakt en verkocht.

Zout

Chocolade mag dan vooral met zoet geassocieerd worden; in het kustplaatsje Piran vind je chocolade met zout. In Piran zijn uitgestrekte zoutvelden. Het zout dat hier is gewonnen, wordt gecombineerd met Belgische chocolade. "Een perfecte balans tussen bitter en zoet, met een vleugje traditioneel gewonnen maagdelijk zout", zeggen ze er zelf over bij de zoutvelden van Piran.

passero

Bron: Passero

Chocoladeboerderij

Chocolade van het platteland. In de oostelijke regio Prekmurje vind je het landgoed van de familie Passero. Bij de boerderij in het dorpje Tesanovci vind je appartementen, een landwinkel en een wijnmakerij. Sinds een aantal jaar vind je hier ook een chocolaterie waar de zelf verbouwde producten gecombineerd worden met chocolade, waaronder goed aangeschreven pralines met pompoenvulling.

 

Mark Koghee