Wijnregio Brda in beeld

Goriška Brda is de meest aantrekkelijke mediterraanse wijnregio van Slovenië en daaromee een perfecte bestemming voor wijnliefhebbers op vakantie. De regio, die bestaat uit een vlak Italiaans en heuvelachtig Sloveens deel, wordt ook wel met Toscane vergeleken.

 

 

Naast wijn proeven kun je in Brda:

  • Interessante dorpjes bezoeken
  • Je kunt fietsen (er zijn onder meer elektrische fietsen te huur) 
  • Wandelen over een van de vele bewegwijzerde routes

 

Ontdek hier Goriška Brda in woord en beeld

De video heeft een verloop, maar wanneer je Goriška Brda in het echt bezoekt, zul je ervaren dat de tijd stil staat. Brda is een kleine ultra-authentieke regio in het uiterste westen van Slovenië. Met zijn heuvels vol wijngaarden en oude dorpjes wordt het gebied veelal vergeleken met het Italiaanse Toscane.

Middeleeuws vestingsdorpje

Onze video begint in Šmartno, een vestingsdorpje dat midden in het wijnlandschap op een heuvel staat. Het waren de Romeinen die hier de eerste steen hebben gelegd, maar deze parel tussen de wijngaarden ademt met zijn oude stadsmuren en vijf torens nu vooral de sfeer van de middeleeuwen . De oude stadsmuren zijn opgericht in de zestiende en zeventiende eeuw toen de Venetianen en de Weners om deze regio vochten.

smartno, sara kovacic, mijnslovenie

Bron: Sara Kovacic

In de zestiende eeuw huurden de Venetianen niemand minder dan Leonardo da Vinci in om voor de regio een plan te maken tegen aanvallen van de Ottomanen. Da Vinci bezocht de plaatsen in Brda, waaronder uiteraard Šmartno, en hij concludeerde dat de muren hier sterk genoeg waren om stand te houden tegen de Ottomaanse aanvallen. Gelukkig maar, want daarom kunnen we nu de dorpjes nog steeds bezoeken.

Wijn proeven

Voor de wijnliefhebber is Goriška Brda een must. Hier werd al voor de Romeinse tijd wijn gemaakt. Voor een drank zo delicaat als wijn is die lange traditie van wijn maken en verfijnen van onschatbare waarde. Wijn maken is een kunst en dat blijkt overduidelijk als je de wijnboeren van Brda bezoekt. De boeren zijn gastvrij en laten je graag de wijngaarden en kelders zien.

Brda, Visit Good Place, Uro Svigelj

Bron: Visit Good Place

Actieve vakantie

Wil je ook wat actiefs doen in Brda? Er zijn verschillende wandelroutes die door de wijngaarden lopen. Of neem de fiets. Bij het toerisme informatiecentrum in Dobrovo zijn zelfs elektrische fietsen te huur.

Mark Koghee