Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ SLOVEENSE BELEVEN /

Vijf manieren om in Slovenië dieren te ontdekken

In Slovenië kun je nog diverse wilde dieren tegenkomen, maar ontmoetingen in het wild met beren, slangen, wilde zwijnen en wolven zijn zeldzaam. Gelukkig maar, want als het gebeurt is het veelal ongewenst. Wil je toch van de fauna genieten, dan kan dat op vijf verschillende manieren.

IN DE DIERENTUIN

Ljubljana Zoo

De dierentuin van Ljubljana is de grootste van het land. De dierentuin ligt sinds 1949 in het aan de stad grenzende bos Rožnik. Het terrein is 19,6 hectare groot waar door 6,5 kilometer aan wandelpaden loopt. Er is een grote collectie dieren. Olifanten, tijgers, beren, giraffen, kangoeroes, zeeleeuwen en zebra’s zijn enkele van de dieren die Ljubljana hun thuis kunnen noemen. Natuurlijk zijn ook hier veel inheemse dieren. Elk dier is in een zo natuurlijk mogelijke omgeving geplaatst.

Mini Zooland, Slovenske Konjice

Mini Zooland is een kleine dierentuin en pretpark ineen in het oosten van Slovenië. Voor kinderen zijn hier leuke spellen en ze kunnen paardrijden. Een bezoek aan Mini Zooland is een avontuur. De dieren zijn ondergebracht in themaparken; wild west, jungle, piratenschip, Australië en het tropisch paradijs.

Bron: Destinacija Rogla

ZOO park Rožman, Horjul

ZOO park Rožman is een kleine door vrijwilligers gerunde dierentuin zo’n vijftien kilometer ten westen van Ljubljana. De privé dierentuin vangt al jaren gewonde, zieke en verweesde dieren op. Het begon met de opvang van kleine dieren die gewond naast de weg werden gevonden. Sinds 2013 heeft de dierentuin de officiële status van dierentuin. Inmiddels zijn er meer dan vijftig dieren in de tuin. Op informatieborden lees je wat meer over ze en beheerder Jože kan je nog veel meer over ze vertellen.

IN HET AQUARIUM

Aquarium Piran

Al meer dan vijftig jaar zit nabij het plein Tartini in hartje Piran het aquarium. In het aquarium vind je 140 verschillende organismen en zeker zestig verschillende vissoorten. In het aquarium van Piran duik je in de onderwaterwereld van de noordelijke Adriatische Zee en leer je alle geheimen van haar inwoners.

Bron: Primorski.si

Maribor Aquarium-Terrarium

Het aquarium en terrarium in het stadspark (Mestni Park) van Maribor staat zowel op de lijst van belangrijke aquaria in de wereld van de Wakiki universiteit in Hawaii als op die van belangrijke zoölogische tuinen en aquaria in Europa. Kortom, een bezoek meer dan waard als je van aquaria houdt. In de miniatuur onderwaterwereld en het terrarium bij elkaar kun je meer dan 170 verschillende diersoorten uit de hele wereld zien. In de 39 verschillende aquaria vind je zowel zoet- als zoutwatervissen, inheemse vissen en tropische. Het terrarium heeft alleen al vijftig verschillende soorten reptielen, amfibieën en insecten. Onder de aanwezige slangen zijn mamba’s, cobra’s en pythons.

IN HET ECHT

Wildlife-ervaring

Wil je wilde dieren eens in hun echte natuurlijke ervaring zien, ga dan mee met de Wildlife-ervaringTijdens deze driedaagse tocht bevind je je in het hart van het berenland in het zuiden van Slovenië. Het programma is ontworpen voor echte fijnproevers met een passie voor het observeren en fotograferen van wildlife. Naast het observeren en fotograferen van beren vanuit een jachthut, zul je ook meer ervaren, leren en begrijpen van de beer en andere wilde dieren in de omgeving. Het belangrijkste doel is een verantwoord bezoek aan deze regio, zonder negatieve effecten op het leven hier te hebben. Daarom is het belangrijk dat het bezoek wordt gedaan met een gids.

Bron: Visit Goodplace

OP DE BOERDERIJ

Leuke ervaringen met dieren, heb je bij een verblijf op een boerderij, vooral leuk voor kinderen.

Bij Cerkno vind je midden in de natuur een boerencamping. Het is de ultieme plek om te genieten van de schoonheid van de ongerepte natuur rond Cerkno. De camping is dan ook erg geschikt voor natuurliefhebbers, rustzoekers en actieve mensen. Je kunt er zowel met een tent als met een caravan of camper terecht. Bij de camping kun je ook paardrijden en huisgemaakte producten kopen.

Een ecologische toeristenboerderij in de omgeving van Idrija verhuurt vijf kamers en heeft een kleine camping. Op de boerderij worden ezels, geiten en koeien gefokt. Zeventig procent van het voedsel dat in het restaurant wordt aangeboden, is geproduceerd op de boerderij. Op de boerderij worden vijf kamers verhuurd en er is een camping.

De ecologische boerderij van de familie Soklic nabij Bohinj heeft kippen, schapen, geiten, ezels, varkens en koeien. Op de boerderij zijn meerdere kamers waar je kunt verblijven. En ook hier kun je eten van op de boerderij geproduceerde ecologische groente.

BIJ DE MANEGE

Paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Slovenië, de bakermat van de Lipizzaner paarden. Je kunt deze prachtige witte paarden bewonderen op de fokkerij in Lipica.

Lees ook eens onze tips voor paardrijden.

En ga eens paardrijden onder vakkundige begeleiding in de Soča vallei of in Cerkno.

Mark Koghee