/ SLOVENIË BELEVEN /

Vijf manieren om in Slovenië dieren te ontdekken

In Slovenië kun je nog diverse wilde dieren tegenkomen, maar ontmoetingen in het wild met beren, slangen, wilde zwijnen en wolven zijn zeldzaam. Gelukkig maar, want als het gebeurt is het veelal ongewenst. Wil je toch van de fauna genieten, dan kan dat op vijf verschillende manieren in verschillende regio's.

IN DE DIERENTUIN

Ljubljana Zoo

De dierentuin van Ljubljana is de grootste van het land. De dierentuin ligt sinds 1949 in het aan de stad grenzende bos Rožnik. Het terrein is 19,6 hectare groot waar door 6,5 kilometer aan wandelpaden loopt. Er is een grote collectie dieren. Olifanten, tijgers, beren, giraffen, kangoeroes, zeeleeuwen en zebra’s zijn enkele van de dieren die Ljubljana hun thuis kunnen noemen. Natuurlijk zijn ook hier veel inheemse dieren. Elk dier is in een zo natuurlijk mogelijke omgeving geplaatst.

ZOO park Rožman, Horjul

ZOO park Rožman is een kleine door vrijwilligers gerunde dierentuin zo’n vijftien kilometer ten westen van Ljubljana. De privé dierentuin vangt al jaren gewonde, zieke en verweesde dieren op. Het begon met de opvang van kleine dieren die gewond naast de weg werden gevonden. Sinds 2013 heeft de dierentuin de officiële status van dierentuin. Inmiddels zijn er meer dan vijftig dieren in de tuin. Op informatieborden lees je wat meer over ze en beheerder Jože kan je nog veel meer over ze vertellen.

IN HET AQUARIUM

Aquarium Piran

Al meer dan vijftig jaar zit nabij het plein Tartini in hartje Piran het aquarium. In het aquarium vind je 140 verschillende organismen en zeker zestig verschillende vissoorten. In het aquarium van Piran duik je in de onderwaterwereld van de noordelijke Adriatische Zee en leer je alle geheimen van haar inwoners.

Bron: Primorski.si

Maribor Aquarium-Terrarium

Het aquarium en terrarium in het stadspark (Mestni Park) van Maribor staat zowel op de lijst van belangrijke aquaria in de wereld van de Wakiki universiteit in Hawaii als op die van belangrijke zoölogische tuinen en aquaria in Europa. Kortom, een bezoek meer dan waard als je van aquaria houdt. In de miniatuur onderwaterwereld en het terrarium bij elkaar kun je meer dan 170 verschillende diersoorten uit de hele wereld zien. In de 39 verschillende aquaria vind je zowel zoet- als zoutwatervissen, inheemse vissen en tropische. Het terrarium heeft alleen al vijftig verschillende soorten reptielen, amfibieën en insecten. Onder de aanwezige slangen zijn mamba’s, cobra’s en pythons.

IN HET ECHT

Wildlife-ervaring

Wil je wilde dieren eens in hun echte natuurlijke ervaring zien, ga dan eens naar het relatief onbekende zuiden van het land. Je kunt hier een excursie doen waarbij je beren in hun natuurlijke habitat - zonder die te verstoren - observeert en fotografeert. Deze activiteit doe je uiteraard met een ervaren gids die je ook meer kan vertellen over de beren en andere wilde dieren in de omgeving.

Bron: Visit Goodplace

OP DE BOERDERIJ

Leuke ervaringen met dieren, heb je bij een verblijf op een boerderij, vooral leuk voor kinderen.
Tijdens het verblijf kunnen kinderen vaak helpen bij het verzorgen van de dieren en ze natuurlijk volop aandacht geven. Toeristenboerderijen heb je in verschillende regio's van het land.

Pri Biscu outside

BIJ DE MANEGE

Paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Slovenië, de bakermat van de Lipizzaner paarden. Je kunt deze prachtige witte paarden bewonderen op de stoeterij in Lipica.

Lees ook eens onze tips voor paardrijden. Wil je tijdens je verblijf in Slovenië paardrijden, dan kun je deze activiteit ook via ons boeken.

Mark Koghee