TIPS VOOR EEN AUTOVAKANTIE IN SLOVENIË

Een autovakantie is de makkelijkste manier om Slovenië te ontdekken. Met de auto verken je snel het hele land en als je met meerderen reist is de auto het goedkoopste vervoermiddel.

(Tekst gaat hieronder verder.)

 

De zomervakantie is vaak het hoogtepunt van het jaar. Daarom wil je in deze tijd zoveel mogelijk ontdekken. Het is gemakkelijk daarbij te verdwalen in het schijnbaar eindeloze aanbod van accommodaties. Natuurlijk moet je ook weten welke regio's het beste bij je wensen passen. Kies daarom voor de klassieke rondreis met verblijf in vier verschillende regio's en bij vier verschillende accommodaties. Zo beleef je de veelzijdigheid van Slovenië op een optimale manier. Je ontdekt niet alleen de bekende hotspots, maar ook de minder bekende parels van het land. De onderlinge afstanden zijn steeds kort.

 

 

 

 

KENMERKEN VAN DEZE REIS

 • Vier verschillende regio's: hotspots en minder bekend
 • Centrale locaties met bezienswaardigheden dichtbij
 • Bergen, stad en wijngebieden
 • 3 - 4 nachten bij elke bestemming
 • Kleinschalige tot middelgrote accommodaties

 

WAAROM DE AUTOVAKANTIE EEN IDEALE MANIER IS OM SLOVENIË TE ONTDEKKEN

Een van de beste eigenschappen van Slovenië is de grote verscheidenheid aan landschappen op korte afstand. Het is een perfect land voor een rondreis waarbij je om de zoveel dagen weer van bestemming wisselt. En dat is natuurlijk makkelijker te doen met de auto.

 • De mooiste plekjes in het land liggen midden in de natuur en zijn vaak moeilijk met openbaar vervoer te bereiken.
 • Interessante plekken zijn niet ver van elkaar. Met de auto kan je zo meerdere dingen op een dag doen, bijvoorbeeld een festivall bezoeken na een duik in een rivier of de zee.

DE WEG NAAR EN IN SLOVENIË

De snelste route naar Slovenië gaat via Duitsland en Oostenrijk en is ongeveer 1200 kilometer lang (vanaf Utrecht).

Naar het westen en midden van Slovenië: Wij raden aan om in Duitsland via de A3 langs Keulen, Frankfurt en Würzburg naar Nürnberg te rijden. Daar neem je de A9 naar München. Vanaf München rijd je via de A8 naar Salzburg. Je bent nu in Oostenrijk en gaat nu de A10 volgen richting Villach. Bij Villach staat Ljubljana al op de borden en rijd je na enige tijd via de Karawankentunnel Slovenië binnen.
Als je in de buurt van Kranjska Gora moet zijn, kun je bij Villach ook richting Tarvisio rijden en weg 109 nemen om Slovenië binnen te rijden via de Wurzenpass. Je hoeft dan geen tol te betalen voor de tunnel en hebt (nog) geen vignet nodig voor de Sloveense snelwegen.

Naar het noordoosten van Slovenië: Rijd via de A3 richting Nürnberg en daarna richting Passau. Hier passeer je de grens met Oostenrijk en ga je verder op de A8 richting Wels en daarna de A9 richting Graz. Bij Graz kun je tot Slovenië de A9 blijven volgen in de richting van Maribor.

Het is mogelijk om de trip in een dag te doen, maar velen kiezen voor een overnachting in Duitsland.

Rond de grote steden in Duitsland kan je op werkdagen in de spits vaak files verwachten. In de winter kan sneeuw in met name Oostenrijk voor problemen zorgen.

De Sloveense snelwegen zijn op zaterdagen in juli en augustus overvol wanneer een groot deel van Europa door Slovenië naar de kust rijdt.

Dus, wanneer je naar Slovenië gaat in het vakantieseizoen en je kan zelf je tijd bepalen, reis dan op werkdagen.

autovakantie in Slovenië zijn de perfecte manier om Slovenië te ontdekken; bron Mijn Slovenië

VIGNET – DE SLOVEENSE SNELWEG TOL

Voor het gebruik van de snelweg betaal je met een vignet. Het vignet is met ingang van 2022 een elektronisch vignet (e-vignet) dat je online hier kunt bestellen. Het elektronische vignet is gekoppeld aan je kenteken en kan gecontroleerd worden door het scannen van het kenteken. Je kunt het e-vignet voor Slovenië ook kopen bij tankstations in buurlanden nabij de grens en bij Sloveense tankstations, supermarkten en kiosken. Je mag pas de snelweg op als je vignet betaald is. Dus je moet het vignet hebben voor je op de snelweg de grens over gaat.

Er zijn vignetten voor een week, een maand, een halfjaar en een jaar.

Boetes voor het niet hebben van een vignet zijn niet mals (minstens 300 euro). Vooral in de zomerperiode wordt er veel gecontroleerd.

Hoe je zonder vignet door Slovenië kan rijden, lees je iets verder.

Als je een regio bezoekt waarbij je geen gebruik hoeft te maken van de snelweg, heb je uiteraard geen vignet nodig. Maar pas wel op dat, als je een uitstapje maakt, je niet per ongeluk ergens anders toch zonder vignet de snelweg op rijdt.

Elektrische auto

Je kan naar Slovenië met een elektrische auto. Zowel op en nabij de snelwegen naar het land als in Slovenië zijn er voldoende laadpunten. Maar houd er wel rekening mee dat de dekking van deze punten een heel stuk dunner is dan in Nederland en België. Er komen wel steeds meer laadpunten bij. Ga je op pad met de auto bereken dan hoe lang je nog kan rijden en kijk waar langs de route je de accu op kan laden.

autovakantie auto elektrisch duurzaam slovenië ljubljana

Een laadstation in het centrum van Ljubljana. Bron Elektro Ljubljana

Waar opladen?

Er zijn diverse apps en interactieve kaarten die je de ruim 1500 laadpunten in Slovenië tonen. Deze interactieve kaart geeft je een overzicht van laadstations over de hele wereld, inclusief Slovenië dus. De kaart vermeldt ook wat voor soort laadstation het is en wat de regels en kosten zijn voor het gebruik ervan. Het biedt het meest complete overzicht van laadpunten.

WEGEN IN SLOVENIË

De Sloveense snelwegen zijn veilig en goed onderhouden.

Lokale wegen in de bergen kunnen op sommige plekken in minder goede staat zijn. Vooral in de winter kunnen de weerstomstandigheden veel schade aan de wegen aanrichten.

Slovenen zijn geen trage chauffeurs. Vooral in de bergen waar zij de bochten wel goed kennen, kan het zijn dat ze harder gaan dan jij kan. Maar laat je niet opjagen want de slingerwegen kunnen verradelijk zijn als je ze niet kent

Lees hier de belangrijkste regels op de snelweg.

autovakantie auto slovenië weg
Bron Mark Koghee

De spelregels op de Sloveense snelweg

By Mark Koghee | 18/06/2018

/ Vakantie in Slovenië plannen / De spelregels op de Sloveense snelweg Een snelweg is een snelweg. Of je nu op de autobahn, motorway, autoroute, autostrada of avtocesta rijdt, vrijwel overal ziet het er hetzelfde uit. Toch zijn de dingen hier en daar anders. Wat moet je weten op de snelweg (avtocesta) in Slovenië? Vignet…

Zonder vignet door Slovenië

By Mark Koghee | 13/07/2016

/ Vakantie in Slovenië plannen / Zonder vignet door Slovenië Wil je in Slovenië op de snelweg rijden, dan moet je een vignet kopen (15 euro voor een week). Wil je dat geld liever op zak houden, dan kan je via binnenwegen ‘gratis’ met de auto door Slovenië. Ga je op autovakantie naar de Sloveense…

HOE KAN JE HET BESTE 10 DAGEN IN SLOVENIË DOORBRENGEN? ONZE SUGGESTIES VOOR EEN REISPLAN

In 10 dagen kan je heel Slovenië zien. Het kan zelfs korter, maar om het niet te hectisch te maken zijn tien dagen perfect. Langer, is alleen maar beter. Je kan het dan nog rustiger aan doen en bijvoorbeeld een spa resort in plan A toevoegen of de kust in plan B.

Plan A:

 • vijf dagen in de Julische Alpen
 • twee dagen in wijnregio Brda
 • twee dagen aan de kust
 • een dag Ljubljana met tijdens de rit naar Ljubljana een stop bij de grotten van Postojna

Plan B:

 • vijf dagen Julische Alpen
 • twee dagen in wijnregio Brda
 • 1 dag in Ljubljana
 • twee dagen in een spa resort
Slovenië autovakantie in Radovljica

Als je hulp wilt met het maken van een plan aarzel dan niet om ons advies te vragen.

Mark Koghee