TIPS VOOR EEN AUTOVAKANTIE IN SLOVENIË

Een autovakantie is de makkelijkste manier om Slovenië te ontdekken. Met de auto verken je snel het hele land en als je met meerderen reist is de auto het goedkoopste vervoermiddel.

viaducht autovakantie slovenië snelweg

WAAROM DE AUTOVAKANTIE EEN IDEALE MANIER IS OM SLOVENIË TE ONTDEKKEN

 • Een van de beste eigenschappen van Slovenië is de grote verscheidenheid aan landschappen op korte afstand. Het is een perfect land voor een rondreis waarbij je om de zoveel dagen weer van bestemming wisselt. En dat is natuurlijk makkelijker te doen met de auto.
 • De mooiste plekjes in het land liggen midden in de natuur en zijn vaak moeilijk met openbaar vervoer te bereiken.
 • Interessante plekken zijn niet ver van elkaar. Met de auto kan je zo meerdere dingen op een dag doen, bijvoorbeeld en festival bezoeken na een duik in een rivier of de zee.

DE WEG NAAR EN IN SLOVENIË

De snelste route naar Slovenië gaat via Duitsland en Oostenrijk en is ongeveer 1200 kilometer lang (vanaf Utrecht).

Naar het westen en midden van Slovenië: Wij raden aan om in Duitsland via de A3 langs Keulen, Frankfurt en Würzburg naar Nürnberg te rijden. Daar neem je de A9 naar München. Vanaf München rijd je via de A8 naar Salzburg. Je bent nu in Oostenrijk en gaat nu de A10 volgen richting Villach. Bij Villach staat Ljubljana al op de borden en rijd je na enige tijd via de Karawankentunnel Slovenië binnen.
Als je in de buurt van Kranjska Gora moet zijn, kun je bij Villach ook richting Tarvisio rijden en weg 109 nemen om Slovenië binnen te rijden via de Wurzenpass. Je hoeft dan geen tol te betalen voor de tunnel en hebt (nog) geen vignet nodig voor de Sloveense snelwegen.

Naar het noordoosten van Slovenië: Rijd via de A3 richting Nürnberg en daarna richting Passau. Hier passeer je de grens met Oostenrijk en ga je verder op de A8 richting Wels en daarna de A9 richting Graz. Bij Graz kun je tot Slovenië de A9 blijven volgen in de richting van Maribor.

Het is mogelijk om de trip in een dag te doen, maar velen kiezen voor een overnachting in Duitsland.

Rond de grote steden in Duitsland kan je op werkdagen in de spits vaak files verwachten. In de winter kan sneeuw in met name Oostenrijk voor problemen zorgen.

De Sloveense snelwegen zijn op zaterdagen in juli en augustus overvol wanneer een groot deel van Europa door Slovenië naar de kust rijdt.

Dus, wanneer je naar Slovenië gaat in het vakantieseizoen en je kan zelf je tijd bepalen, reis dan op werkdagen.

autovakantie in Slovenië zijn de perfecte manier om Slovenië te ontdekken; bron Mijn Slovenië

VIGNET – DE SLOVEENSE SNELWEG TOL

Net als in Oostenrijk en Zwitserland betaal je in Slovenië tol voor de snelweg met een vignet. Het vignet is net als in andere landen een sticker die je op de voorruit plakt. Je kan in alle tankstations nabij de grens een vignet kopen.

Bewaar het bonnetje en plastic waar je het vignet van afscheurt goed. Bij een controle kan hierom gevraagd worden. Het is je bewijs dat je het vignet zelf gekocht hebt (en bijvoorbeeld niet van iemand anders hebt overgenomen wat illegaal is).

Boetes voor het niet hebben van een vignet zijn niet mals (minstens 300 euro). Vooral in de zomerperiode wordt er veel gecontroleerd.

Hoe je zonder vignet door Slovenië kan rijden, lees je iets verder.

Als je een regio bezoekt waarbij je geen gebruik hoeft te maken van de snelweg, heb je uiteraard geen vignet nodig. Maar pas wel op dat, als je een uitstapje maakt, niet per ongeluk ergens anders toch zonder vignet de snelweg op rijdt.

Elektrische auto

Je kan naar Slovenië met een elektrische auto. Zowel op en nabij de snelwegen naar het land als in Slovenië zijn er voldoende laadpunten. Maar houd er wel rekening mee dat de dekking van deze punten een heel stuk dunner is dan in Nederland. Er komen wel steeds meer laadpunten bij. Ga je op pad met de auto bereken dan hoe lang je nog kan rijden en kijk waar langs je route de accu op kan laden.

autovakantie auto elektrisch duurzaam slovenië ljubljana

Een laadstation in het centrum van Ljubljana. Bron Elektro Ljubljana

Waar opladen?

Er zijn diverse apps en interactieve kaarten die je de bijna 400 laadpunten tonen. Chargemap en de kaart van de Eafo geven alle laadpunten in heel Europa aan. Chargemap heeft een app voor de mobiele telefoon die de weg wijst naar het dichtstbijzijnde laadpunt. Handig in landen waar de dekking laag is.

Hier vind je een overzicht van de laadstations in alleen Slovenië.

WEGEN IN SLOVENIË

De Sloveense snelwegen zijn veilig en goed onderhouden.

Lokale wegen in de bergen kunnen op sommige plekken in minder goede staat zijn. Vooral in de winter kunnen de weerstomstandigheden veel schade aan de wegen aanrichten.

Slovenen zijn geen trage chauffeurs. Vooral in de bergen waar zij de bochten wel goed kennen, kan het zijn dat ze harder gaan dan jij kan. Maar laat je niet opjagen want de slingerwegen kunnen verradelijk zijn als je ze niet kent.

autovakantie auto slovenië weg
Bron Mark Koghee

De spelregels op de Sloveense snelweg

By Mark Koghee | 18/06/2018

/ Vakantie in Slovenië plannen / De spelregels op de Sloveense snelweg Een snelweg is een snelweg. Of je nu op de autobahn, motorway, autoroute, autostrada of avtocesta rijdt, vrijwel overal ziet het er hetzelfde uit. Toch zijn de dingen hier en daar anders. Wat moet je weten op de snelweg (avtocesta) in Slovenië? Vignet…

Zonder vignet door Slovenië

By Mark Koghee | 13/07/2016

  / Vakantie in Slovenië plannen / Zonder vignet door Slovenië Wil je in Slovenië op de snelweg rijden, dan moet je een vignet kopen (15 euro voor een week). Wil je dat geld liever op zak houden, dan kan je via binnenwegen ’gratis’ met de auto door Slovenië. Ga je op autovakantie naar de…

HOE KAN JE HET BESTE 10 DAGEN IN SLOVENIË DOORBRENGEN? ONZE SUGGESTIES VOOR EEN REISPLAN

In 10 dagen kan je heel Slovenië zien. Het kan zelfs korter, maar om het niet te hectisch te maken zijn tien dagen perfect. Langer, is alleen maar beter. Je kan het dan nog rustiger aan doen en bijvoorbeeld een spa resort in plan A toevoegen of de kust in plan B.

Plan A:

 • vijf dagen in de Julische Alpen
 • twee dagen in wijnregio Brda
 • twee dagen aan de kust
 • een dag Ljubljana met tijdens de rit naar Ljubljana een stop bij de grotten van Postojna

Plan B:

 • vijf dagen Julische Alpen
 • twee dagen in wijnregio Brda
 • 1 dag in Ljubljana
 • twee dagen in een spa resort
Slovenië autovakantie in Radovljica

Als je hulp wilt met het maken van een plan aarzel dan niet om ons advies te vragen.

Mark Koghee