Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ BEST OF THEMA /

ONZE WINTER TOP 10.

Ook in de winter is Slovenië geen land om links te laten liggen. In tegendeel zelfs, Slovenië is in de wintermaanden een bezoek meer dan waard. Ga skiën, ontspan in een spa-resort, geniet van een wijnproeverij en/of sluit je aan bij het feestgedruis in de steden. Winter in Slovenië, mis het niet.

Slovenië is een veelzijdig land en in de winter is dat niet anders. Op eenendezelfde dag kan je skiën en een kopje koffie drinken op een terras aan de zee. Geniet van de reuring van de december markten in de stadscentra of van de stilte van het in een sneeuwdeken gehulde landschap.

winter, slovenie, wandelen, bron Mijn Slovenie

WAT MAG JE NIET MISSEN IN DE SLOVEENSE WINTER?

Skiën en Snowboarden

winter, ski, slovenie, bron www.kranjska-gora.si
www.kranjska-gora.si

Sleëen

Nog leuker en nog avontuurlijker dan skiën is het sleëen. Op verschillende plekken kan je per slee een berg af. Overdag en s’avonds.

Onze tip: bij volle maan nacht sleëen van de berg Mangart.

Wandelen

Trek als eerste een spoor door de verse sneeuw. Wandelen is prachtig in de winter en bij de Slovenen populairder dan in de zomer. Als je zelf door de witte wereld hebt gelopen zal je weten waarom. Op verschillende locaties kan je speciale sneeuwschoenen huren om daarmee door de verse sneeuw te lopen.

Woon een topwintersport evenement bij

Zoals Nederlanders buiten hun zinnen raken bij het schaatsen en Belgen bij het cyclocros, zo gaan de Slovenen uit hun dak bij de verschillende wintersporten. Bezoek eens de World Cup Alpine skiën in Maribor (de Golden Fox voor vrouwen), de Biatlon World Cup in Pokljuka of het immens populaire skivliegen in Planica aan het einde van het skiseizoen.

Golden fox Maribor, bron Sportni center Maribor
De Golden Fox wereldbekerwedstrijd is elk jaar druk bezocht. Bron Sportni center Maribor

Ontspan in een spa

Een lekker warm helend bad is het lekkerst als het buiten koud is. De winter is daarom een uitgelezen moment om een van de vijftien natuurlijke spa’s te bezoeken in Slovenië. Resorts vind je in elke regio.

De kerstmarkt van Ljubljana

De hele maand December is het feest in Ljubljana. Het centrum staat vol met kraampjes waar je glühwein, snacks en handwerk producten kan kopen. Hoe dichterbij de feestdagen komen, des te drukker is het in het centrum. ’s Avonds is het bomvol.

ljubljana, christmas market, bron Ljubljana Tourism Board
Ljubljana Tourism Board

Wijnproeven in de zon

Als vrijwel heel Slovenië onder de sneeuw ligt, is het in het westen nog groen. Ontvlucht de winterpret voor de geneugten van het mediterrane klimaat van de Sloveense kuststrook. In de heuvels van Goriska Brda kan je de wijnmakers bezoeken en hun producten proeven.

Ga de Grotten van Postojna in

De meest populaire attractie van Slovenië is het hele jaar door geopend. Buiten mag het dan in elk jaargetijde anders zijn, in de Grotten van Postojna is het onveranderlijk met een constante temperatuur van rond de 10 graden. Lekker koel in de zomer, lekker warm in de winter. Mis rond de kerstdagen de levende kerststal niet. Bij de ingang is een kerstmarkt.

Struinen door museum

Er zijn verschillende musea in Slovenië een bezoek meer dan waard. Onze tip is het Kobarid Museum dat geheel is gewijd aan de Eerst Wereldoorlog en de Slag om de Soca.

christmas crib, Postojna cave, bron MijnSlovenie

Winkelen

Een van de grootste winkelcentra van Europa is in Slovenië. BTC City aan de rand van Ljubljana heeft ruim 450 winkels, een bioscoop, bowling, kartcentrum, waterpark, restaurants, cafés en 8500 gratis parkeerplaatsen. Genoeg vermaak voor een hele dag.

Mark Koghee