Kies je vakantie

ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ BESTEMMINGEN /

Vipava; vallei van de verrassing

weg naar Goce dorp in Vipava vallei

Het mediterraanse landschap van de Vipava Vallei. Bron Tina Batistuta

Gelegen tussen de hoge bergen van de Dinarische Alpen in het oosten en het hoge Karstplateau in het westen is de smalle Vipava Vallei letterlijk een verborgen schat. Wie de afdaling naar de vallei maakt, duikt van een alpenomgeving naar een mediterraans gebied. Het lijkt alsof je in nog geen tien kilometer er duizend aflegt.

De vallei van de verrassing, zo introduceert de Vipava Vallei zich en zo manifesteert dit gebied zich. De vallei heeft ondanks de bescheiden grootte een rijk aanbod. Achter het natuurschoon schuilt een gastronomisch paradijs. In de rustige sfeer zijn er uitstekende mogelijkheden voor diverse activiteiten.

De Vipava Vallei is een toplocatie voor paragliden. Leuk om te zien. En, als je durft, onvergetelijk mooi om te doen. Je start daarvoor op de bergen ten oosten van de vallei. Hangend boven de vallei heb je uitzicht op de Adriatische Zee, de Julische Alpen en een groot deel van Slovenië. Meer>>>

Burjatik

De Vipava Vallei is een topbestemming voor paragliden. Bron Burjatik

De vallei is vlak tot glooiend met enkele echte heuvels in het midden. Dat maakt het gebied geschikt voor leuke fietstochten. Over de oude en tegenwoordig rustige weg van Vipava naar Nova Gorica rijd je door de gehele vallei van zuid naar noord. Vele zijwegen stellen je in staat rondjes te maken.

Wandelroutes lopen kriskras door de vallei en over de hellingen die dit gebied omhelzen. Door het klimaat is fietsen en wandelen het hele jaar door mogelijk.

Romeinen

De geschiedenis van de vallei gaat in ieder geval terug tot de Romeinse tijd. Wil je graag iets cultureels doen, speur dan naar de sporen die vele generaties hebben achtergelaten. In de rustige dorpjes en gehuchten waan je je sowieso al in het verleden. De eerste sporen zijn uit de Romeinse tijd. Stadje Ajdovščina was toen Fluvio Frigido dat bestond uit het fort Castra. In het museum van het stadje zijn de overblijfselen van het fort te zien.

Tegen de noordelijke hellingen van de vallei vind je boven het dorpje Vrtovin in het bos de overblijfselen van de oude buurtschap Sint Pavel. Er resten alleen nog de overblijfselen van een Romeinse watertoren. De buurtschap ontstond nadat inwoners van de vallei de bergen in vluchtten na aanvallen van barbaren. Op de top staat een kerk waar je naartoe kunt wandelen. Vanaf het dorpje Črniče gaat er een rondwandeling omhoog naar Sv. Pavel.

Het stadje Vipava ligt tegen de noordelijke hellingen aan. De lange geschiedenis van het stadje is nog goed te zien. Onder meer bij het kasteel Tabor langs de rivier Vipava.

Kasteel

Aan de andere kant van de vallei vind je boven het dorp Branik kasteel Rihemberk dat uit de twaalfde eeuw stamt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het kasteel af maar na lang restauratiewerk is Rihemberk sinds 2017 weer helemaal in oude staat hersteld en open voor bezoek (in de wintermaanden alleen voor aangekondigde groepen).

Andere plaatsen die zeker een bezoek waard zijn, zijn het op een heuvel gelegen middeleeuwse stadje Vipavski Križ, het dorpje Miren, het stadje Šempeter pri Gorici en de moderne stad Nova Gorica

 

Smaak van de vallei

De Vipava Vallei heeft een uniek klimaat; mediterraans met van tijd tot tijd een stevige droge wind. Dat komt de wijnen en andere streekproducten ten goede. De vallei is vergeven van wijnboerderijen waarvan het merendeel terug kan kijken op een lange geschiedenis. Wijn maken is in Vipava een kunst die duizenden jaren terug in de tijd gaat. De Romeinse wetenschapper Plinius de Oudere zou al over de wijnen uit Vipava hebben geschreven. Wil je meer weten over de wijnen van Vipava en ze eens proberen? In ons aanbod vind je vele wijnproeverijen en culinaire avonturen in de Vipava Vallei.

Maar er zijn meer gastronomische specialiteiten in dit exotische stukje Slovenië. De gedroogde hammen bijvoorbeeld en de rode groente radicchio. Sinds een aantal jaar zijn er ook meerdere kleine bierbrouwerijen in de vallei.

Eén van de manieren om het gastronomische aanbod van de Vipava Vallei te ontdekken, is de Food Tour

 

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!